-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Midden-Oosten

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Reliëfkaart van het Midden-Oosten. De grenzen van het gebied zijn niet precies afgebakend.

Jaar in, jaar uit zorgt het Midden-Oosten voor veel nieuws in de kranten en op de televisiejournaals.

In de jaren zeventig en tachtig kwamen de berichten vaak uit het kleine Libanon, waar toen een verschrikkelijke burgeroorlog aan de gang was. Maar ook de Koerden en de Palestijnen halen regelmatig de krant. Israël speelt een sleutelpositie in het Midden-Oosten. Door een zeer afwijkende godsdienst (Jodendom) en een andere spreektaal (Hebreeuws) is het wel een vreemde eend in de bijt, een vreemde eend ook die door de Islamitische buurlanden niet werd erkend.

Hierdoor is het land al sinds de oprichting in 1948 bedreigd door de Arabische buurlanden. Enige verbeteringen in de betrekkingen zijn de laatste jaren te bespeuren maar er is nog een lange weg te gaan wil het Midden-Oosten de oorlogsdreiging helemaal van zich af kunnen schudden.

Tenslotte is daar nog de olie, het zwarte goud dat de grote belangstelling voor het gebied mede bepaalt. Sinds de eerste oliecrisis van 1973 staat de oliesector in het midden van de belangstelling en speelt de OPEC een belangrijke rol in het economische en politieke wereldstelsel.

Definitie

Historische en politieke regio in het noordoosten van Afrika en het zuidwesten van Azië.

Voorbeelden

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De landen van het Midden-Oosten. Klik op de kaart voor een vergroting.
 • De precieze grenzen van het Midden-Oosten zijn niet scherp. In ieder geval worden de volgende landen tot dit gebied gerekend: Bahrein – Egypte – Irak – Iran – Israël – Jemen – Jordanië – Koeweit – Oman – Palestijnse Autoriteit – Qatar – Saoedi-Arabië – Syrië – Verenigde Arabische Emiraten (VAE).
 • Soms worden ook Turkije – Libië – Soedan – Afghanistan tot het Midden-Oosten gerekend.

Tekstverband

 • De term Midden-Oosten is een term die is bedacht vanuit Europees uitgangspunt (net zoals de term Verre Oosten bijvoorbeeld).
 • Het Midden-Oosten speelt om meerdere redenen een zeer belangrijke rol in de wereld.
  • Geografisch: Het Midden-Oosten ligt op het kruispunt van drie continenten: Europa, Azië en Afrika. Het gebied vervult een functie als bruggenbouwer tussen oost en west.
  • Religieus: Het Midden-Oosten is de bakermat van drie belangrijke, grote godsdiensten met bijbehorende culturele ontwikkelingen: het jodendom, het christendom en de islam. Deze drie wereldreligies hebben in het Midden-Oosten heilige plaatsen.
  • Cultureel: Het Midden-Oosten heeft in belangrijke mate bijgedragen aan andere beschavingen alsmede de beschaving in zijn algemeenheid. Zij heeft als doorgeefluik voor de wetenschappelijke en de filosofische kennis van de oude Grieken gefungeerd waaraan zij het nodige heeft toegevoegd. De veel gebruikte jaartelling is gebaseerd op de geboorte van Jezus Christus.
  • Historisch: Het Midden-Oosten heeft diverse historische relaties met andere gebieden in de wereld. Het gaat dan om gebeurtenissen als het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk (Oost-Romeinse Rijk), de Kruistochten, het Turkse Rijk, de invallen van de Mongolen, de Eerste Wereldoorlog, de Britse koloniën, de Britse en Franse mandaatgebieden en de Amerikaanse en Russische belangen en bemoeienissen.
  • Economisch: Het Midden-Oosten pompt 31 % van de olie van de wereldolieproductie op. Meer dan 60% van de olievoorraden zijn er te vinden. Het in Egypte gelegen Suezkanaal is nog altijd een belangrijke scheepvaartroute, hoewel de grootste olietankers er niet doorheen kunnen en dus vanuit de Perzische Golf op weg naar Europa om Afrika heen moeten varen.
  • Politiek: Het Midden-Oosten is een gebied waar veel conflicten zijn en worden uitgevochten zoals tussen de Israëliërs en de Palestijnen.