-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Migratie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Voordat de mens aan landbouw ging doen in de Tijd van Jagers en Boeren tijd van jagers en boeren moesten veel mensen rondtrekken om aan voedsel te komen. Als in het ene gebied het voedsel op was dan trokken ze verder naar een ander gebied waar wel voedsel was. Dit noem je migreren.

Doordat de mens van het ene gebied naar het andere gebied trok op zoek naar voedsel, is de mens over de hele wereld terecht gekomen. Dit duurde natuurlijk duizenden jaren aangezien er in de tijd van de jagers en boeren nog geen vliegtuigen, auto's en treinen waren.

Ook in het begin van de middeleeuwen. De Tijd van Monniken en Ridders tijd van monniken en ridders kwam het vaak voor dat een sterke en machtige Germaanse stam van het ene gebied naar het andere gebied trok, waardoor de zwakkere stammen weg moesten trekken. Deze tijd noemen we de tijd van de Volksverhuizing. Veel Germaanse stammen trokken toen van het ene gebied naar het andere. Ook dit noem je migratie.

In onze tijd spreken we eerder van immigratie en emigratie als mensen in een ander land gaan wonen en wegtrekken uit hun geboorteland. Zowel immigratie als emigratie zijn dus vormen van migratie.

Definitie

Migratie is het verhuizen of rondtrekken van mensen van het ene gebied naar het andere.

Voorbeelden

  • De Saami is een volk in Lapland, waarvan enkele mensen nog leven als nomaden. Zij trekken iedere winter met hun kudde rendieren mee.
  • Migratie kan ook voorkomen bij dieren. Denk aan de trekvogels die ieder jaar als het herfst wordt wegtrekken uit Nederland om naar warmere gebieden te gaan waar meer voedsel is.
  • Migratie kan ook gebeuren met software. Het kan zijn dat een softwarepakket van de ene op de andere computer wordt gezet, dit heet softwaremigratie.

Tekstverband

  • Migreren doe je altijd met een bepaald doel. Je hebt een nieuwe baan en woont dan te ver van het werk af (werkmotief). Je woont in de stad en hebt behoefte aan een groter huis temidden van natuur. Je zoekt met andere woorden een rustigere woonomgeving (woonmotief). Je voelt je bedreigd en zoekt als asielzoeker bescherming in het buitenland (politiek motief). Je vrienden zijn geemigreerd naar Canada en jij gaat ze achterna (sociaal motief).
  • Natuurlijk kan het gebeuren dat meerdere van bovenstaande motieven een rol spelen bij de migratie.