-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Migratiesaldo

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een echtpaar heeft een kledingwinkel. De vrouw vraagt op het einde aan haar man wat het saldo is op de bankrekening. Ze wil dan weten wat er bij is gekomen aan inkomsten en aan de andere kant is afgegaan aan uitgaven. Als het saldo positief is, is het gunstig, dan hebben ze inkomsten gehad. Een saldo is dus het verschil tussen credit en debet, ofwel tussen ontvangsten en uitgaven.

Ook bij migratie kun je vergelijken wat er aan mensen bijkomt doordat mensen zich in een gebied vestigen en wat eraf gaat omdat mensen vertrekken. Het verschil noemen we het migratiesaldo.

Definitie

Het aantal mensen dat zich in een land vestigt min het aantal mensen dat uit een land vertrekt per jaar.

Voorbeelden

  • In een land vestigen zich 10.000 mensen in een jaar en er vertrekken er 2000. Het migratiesaldo is dan 8.000 mensen
  • In een land vestigen zich 5000 mensen en er vertrekken er 7000. Het migratiesaldo is dan -2000 mensen

Toelichting

  • Bij het migratiesaldo moet je dus altijd het vertrek van de vestiging aftrekken. Er kan sprake zijn van een migratie-overschot of een migratietekort.
  • Migratiesaldo’s kun je ook uitrekenen met relatieve cijfers, dus met promillen. Als het vestigingscijfer 15‰ is en het vertrekcijfer 10‰, dan is het migratiesaldo +5‰.
  • Wanneer er sprake is van een positief migratiesaldo gaat het waarschijnlijk goed in het land. Er is bijvoorbeeld werkgelegenheid. Bij een negatief saldo mag je verwachten dat het niet goed gaat met het land.
  • Let erop dat het migratiesaldo niets zegt over het aantal mensen dat is gemigreerd. Stel bijvoorbeeld dat er 10.000 van land A naar het buitenland gaan en 10.001 mensen naar land A toe, dan is het migratiesaldo +1. Dat is een klein getal terwijl er toch meer dan 20.000 zich verplaatst hebben.