-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Milieuproblematiek

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat het niet goed gaat met onze aarde. We durven zelfs toe te geven dat de mens hier schuld aan heeft. Met het verbranden van de zogenaamde fossiele brandstoffen (olie, gas en steenkool) brengen we zoveel koolstofdioxide (CO2) in de lucht dat de aarde opwarmt. Koolstofdioxide is namelijk een broeikasgas, die het natuurlijk broeikaseffect versterkt. Hierdoor blijft er meer warmte in de dampkring en kunnen er allerlei vervelende dingen gebeuren. De zeespiegel gaat bijvoorbeeld stijgen als ijskappen smelten en dan stromen laaggelegen gedeelten van landen over. Laat in deze gebieden nou net een groot gedeelte van de wereldbevolking wonen! Ook het jagen op dieren, olifanten en walvissen kan ons milieu veranderen.

Definitie

Verandering van de natuurlijke leefomgeving, die voor de mens en andere organismen schadelijk is.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De toename van CO2 door de eeuwen heen. Vooral in de laatste eeuw is het aantal CO2 in de lucht enorm toegenomen. Volgens sommige wetenschappers kan dit tot grote veranderingen in ons milieu leiden.

Voorbeelden

Milieuproblematiek kun je veel breder zien dan alleen het opwarmen van de aarde. Het gaat ook om vervuiling van zeeën en wateren, het verdwijnen van leefgebieden van planten en dieren (door bijvoorbeeld houtkap in de tropische regenwouden), uitputting van de grondstoffen (door er te veel van te gebruiken), afname van de voedselproductie enzovoort. Ook kleine veranderingen kunnen hele grote gevolgen hebben. In heel de wereld wordt bijvoorbeeld de honingbij met uitsterven bedreigd. De honingbij is belangrijk bij het voortplanten van bepaalde bloemen en planten, zoals appelbomen. Het uitsterven van de honingbij kan dus een groot gevolg hebben voor de appelbomen en dus ons milieu.

Toelichting

Het gaat natuurlijk niet alleen om het herkennen van alle problemen. Je moet de problemen ook erkennen, toegeven dat je daar als mens mede schuldig aan bent. Vervolgens is het erg belangrijk dat mensen hun gedrag veranderen om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst een leefbare wereld houden. We moeten de aarde duurzaam gebruiken. Zie voor duurzaam gebruik de aparte Omopediapagina.