-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Prinsjesdag

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Miljoenennota)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De derde dinsdag van september is een belangrijke dag in de Nederlandse politiek. Het is een dag die gepaard gaat met de nodige tradities. Prinsjesdag begint altijd met een rijtoer die de Koningin samen met familieleden in de Gouden Koets door Den Haag maakt van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. Daarna leest ze in de Ridderzaal de troonrede voor. Daarin schetst de Koningin namens de regering hoe de samenleving ervoor staat en wat voor gevolgen dat heeft voor de politiek. Dat doet ze in aanwezigheid van alle leden van het kabinet en ook alle leden van de Staten-Generaal (de Eerste en de Tweede Kamer samen). De mannen strak in het pak, de vrouwen met bijzondere hoedjes op hun hoofd. Na afloop biedt de minister van Financiën de Tweede Kamer het bekende koffertje aan met daarin de miljoenennota en de rijksbegroting.

Definitie

Het begin van het nieuwe politieke werkjaar voor de leden van de Eerste en Tweede Kamer. Prinsjesdag is altijd op de derde dinsdag van september.

Voorbeelden

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127

Op de foto hiernaast de Ridderzaal op het Binnenhof, waar de Koningin de troonrede uitspreekt.

Toelichting

  • De overheid krijgt elk jaar veel geld binnen uit belastingen en bijvoorbeeld de verkoop van aardgas. Daartegenover staan allerlei uitgaven voor bijvoorbeeld defensie, aanleg van infrastructuur, werkloosheidsuitkeringen, subsidies aan culturele voorzieningen en niet te vergeten onderwijs. Dat geld is beperkt en dus kunnen niet alle plannen doorgaan. Men zal keuzes moeten maken.
  • Elk ministerie maakt plannen en stelt daar een begroting voor op. Daarna bespreekt men al die plannen in het kabinet en bepaalt men hoeveel geld ieder ministerie krijgt. De minister van Financiën is daarbij verantwoordelijk voor een goede rijksbegroting. Wat ga je uitgeven, wat verwacht je dat er aan geld binnenkomt? Die twee moeten in evenwicht zijn. Een beetje in de min staan mag, maar niet teveel.
  • Alle plannen van de regering staan in de miljoenennota uitgewerkt. Samen met de rijksbegroting (dat is zeg maar een opsomming van alle kosten en opbrengsten van ons land) biedt de minister van Financiën die de leden van het parlement aan. Die plannen zitten sinds de Tweede Wereldoorlog altijd in een koffertje dat op Prinsjesdag gretig wordt gefotografeerd.
  • Na Prinsjesdag worden de plannen door de Tweede Kamer uitvoerig met de regering besproken. Na goedkeuring door de Tweede Kamer moet ook de Eerste Kamer nog groen licht geven. Dan is het meestal al januari!