-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Moederland

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Wanneer mensen emigreren, nemen ze snel cultuurelementen van hun nieuwe woonomgeving over. Wanneer Nederlanders dus een nieuw bestaan opbouwen in Amerika is de kans groot dat ze daar Engels gaan spreken en het Nederlands steeds moeilijker onder de knie hebben. Voor de Nederlanders in Amerika is ons eigen landje hun vaderland, terwijl het Nederlands hun moedertaal blijft.

Heb je je wel eens afgevraagd waarom Nederlands niet hun vadertaal is? Dat woord kan toch ook? Dat komt omdat moeders vooral in verband worden gebracht met de opvoeding van hun kinderen en dus is moedertaal het meest logische woord.

Omgekeerd spreken Nederlands bijna nooit van het moederland. Waarom? Dat is historisch bij ons zo gegroeid. De meeste landen hebben het over vaderland maar er zijn uitzonderingen. Zo spreken de Russen altijd over hun moederland, evenals de Amerikanen en de Britten.

Definitie

Land van oorsprong, waar een etnische groep oorspronkelijk toe behoort.

Voorbeelden

Veel bewoners van het Britse Gemenebest beschouwen Groot-Brittannië als hun moederland.

Tekstverband

  • Met de term moederland en vaderland wordt dus hetzelfde bedoeld.
  • Dat de Britten nooit “fatherland” zeggen, schijnt verband te houden met de Tweede Wereldoorlog, waarin “Vaterland” in verband werd gebracht met Nazi-Duitsland, de grote tegenstander. Britten over de hele wereld hebben het over hun “motherland” wanneer ze Groot-Brittannië bedoelen.
  • Behalve de term “motherland” wordt in Engelstalige gebieden ook de term “homeland” gebruikt.