-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Globalisering

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Mondialisering)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Vraag maar eens in een klas hoe vaak het voorkomt dat vader met enige regelmaat in het buitenland zit voor het werk. Vaders die bijvoorbeeld ’s morgens voor dag en dauw naar Schiphol rijden, naar Parijs of Stockholm vliegen, daar een vergadering hebben en op het eind van de dag terug vliegen naar huis. Of vaders die meerdere keren per jaar op zakenreis moeten naar Azië om daar fabrieken te bezoeken die spullen maken voor het bedrijf waar hij werkt. Dat heeft allemaal te maken met globalisering. De wereld als een dorp waarin afstanden kleiner worden (relatieve afstanden) en mensen en goederen zich veel gemakkelijker verplaatsen.

Definitie

Toename van het aantal contacten tussen diverse delen van de wereld op politiek, sociaal, economisch en cultureel vlak.

Voorbeelden

  • Een bedrijf dat computersoftware maakt heeft drie vestigingen, één in Europa, één in Amerika en één in Azië. Het bedrijf werkt volcontinu. Wanneer in Europa acht uur is gewerkt, neemt het team in Amerika het over (waar het veel vroeger is). Hun werk wordt op het einde van de werkdag weer overgenomen door het team in Azië. Zo kan het bedrijf 24 uur per dag werken zonder de werknemers extra te hoeven betalen voor avond- en nachtwerk.
  • Textielgroothandels kopen spijkerbroeken en verkopen die hier weer aan de winkels. Die broeken kunnen in Europa tegenwoordig niet meer goedkoop worden gemaakt. Dat gebeurt nu in Azië voor een paar euro per broek. De eindproducten worden zonder knopen en ritsen in containers gestouwd en naar Europa gebracht. Knopen zouden de broeken bij het in de container proppen kunnen beschadigen. Hier worden de knopen en ritsen erop gezet en de broeken netjes klaargemaakt voor de verkoop.

Toelichting

  • Globalisering wordt ook wel mondialisering genoemd. Daarin zit het Franse woord Le monde, dat wereld betekent. In globalisering zit natuurlijk het woord globe.
  • De aarde als een global village, als een werelddorp dus waarbij afstanden vervagen. Je produceert op plaatsen waar dat het goedkoopste kan. De transportkosten van de grondstoffen en de eindproducten worden in de totaalprijs steeds minder, dus maakt het niet meer uit om goederen over grote afstanden te vervoeren.
  • Veertig jaar geleden waren de transportkosten nog hoog (gemiddeld 10% van de verkoopprijs van producten), nu is dat gezakt tot minder dan 3%.
  • De uitvinding van de container heeft een grote betekenis gehad voor de globalisering, evenals het steeds groter worden van de zeeschepen. Schepen met meer dan 7000 containers aan boord varen nu volgens het spoorboekje over de wereldzeeën en voorzien de continenten van de benodigde goederen.
  • Er zijn nog meer oorzaken van de globalisering aan te wijzen: de vrije markt, het politiek en economisch samenwerken tussen landen (bijvoorbeeld in de EU) en het ontstaan van multinationals.
  • In 1980 hadden de mensen nog lang niet allemaal een gsm of computer met internet. Als je dus familie of vrienden in het buitenland had schreef je een brief of belde met een vaste telefoon (duur!). Nu heeft bijna iedereen een computer met internet tot zijn beschikking, waarmee je met verschillende programma's contact kunt zoeken met mensen overal ter wereld, bijv. msn/ hyves/ skype, etc. De wereld lijkt hierdoor 'kleiner'.