-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Multiculturele samenleving

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Nederland is al lang geen 'wit' land meer. Vanaf het moment, dat landen als Suriname en Indonesië onafhankelijk werden, wordt Nederland bevolkt door mensen van verschillende afkomst. Vooral door arbeidsmigratie wonen er in ons land ook veel mensen uit bijvoorbeeld Marokko en Turkije. Tegenwoordig zien we veel mensen uit Oost-Europa naar Nederland verhuizen. Ook kennen we in Nederland asielzoekers, die hun moederland verlaten als daar bijvoorbeeld oorlog is. Al deze mensen nemen hun eigen cultuur met eigen gewoonten mee. Wanneer al deze mensen naast elkaar leven met behoud van hun eigen cultuur hebben we het over een multiculturele samenleving. Het woord 'multi' betekent 'veel'. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw moeten migranten integreren met de autochtone bevolking: ze moeten zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur. Ze zijn verplicht om een inburgeringscursus te volgen en bijvoorbeeld de Nederlandse taal te leren. In het volgende filmpje kun je daar meer over te weten komen.

http://web.teleblik.kennisnet.nl/tsr/player/vo//fid/94295?start=464000&end=677000

Definitie

Een land waarin veel mensen wonen met verschillende culturen.

Voorbeelden

In veel steden zie je in sommige straten een Turkse bakker, een Aziatische supermarkt en daarnaast een Tunesisch restaurant: een echte multiculturele straat!

Tekstverband

  • Mensen van verschillende culturen, autochtonen en allochtonen hebben natuurlijk ieder hun eigen gebruiken en soms botst dat. Dit is een verschijnsel dat bij alle migratie-vormen in de loop der tijden voorkomt. Vervelend is dat sommige autochtonen geneigd zijn alle allochtonen als 'hetzelfde' of 'verkeerd' te zien. Hierdoor heeft het woord allochtoon voor sommigen een negatieve betekenis gekregen. We kunnen beter spreken over Nederlandse Marokkanen dan over [allochtonen]]. Ook op het gebied van de scholen krijg je soms problemen: zwarte, witte of gemengde scholen?
  • Wij hebben graag dat de nieuwkomers integreren met de Nederlandse bevolking. Dat betekent niet dat ze moeten assimileren, 100 % Nederlander worden en de eigen gebruiken cultuur vergeten, maar dat ze een deel van de Nederlandse cultuur overnemen.
  • We hebben ook veel voor ons alledaagse zaken te danken aan onze multiculturele samenleving. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de pizza, of de diverse buitenlandse gerechten uit een pakje, of shoarma en kebab. Je moet er toch niet aan denken elke dag aardappelen en groente te moeten eten??