-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Multilaterale hulp

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Ontwikkelingshulp kan door een rijk land direct worden gegeven aan een ontwikkelingsland. Het land dat de hulp geeft noemt men het donorland. Deze vorm van ontwikkelingshulp is de belangrijkste vorm van ontwikkelingshulp in ons land. Ongeveer de helft van al het geld dat aan ontwikkelingshulp wordt besteed door de regering gaat via deze zogenaamde bilaterale hulp.

Ongeveer een kwart van het door de overheid te besteden geld gaat naar Nederlandse NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) zoals Stichting Cordaid en Oxfam-Novib, die daarmee een gedeelte van hun financiering bekostigen.

De laatste 25% van het overheidsgeld dat aan ontwikkelingshulp wordt besteed, gaat naar grote internationale organisaties zoals de Wereldbank, de Europese Unie en niet te vergeten de instellingen van de Verenigde Naties. Deze vorm van ontwikkelingshulp noemt men multilaterale hulp.

Definitie

Ontwikkelingshulp die via internationale organisaties wordt verstrekt.

Voorbeelden

  • Geld dat via de Europese Unie besteed wordt aan ontwikkelingssamenwerking, bijvoorbeeld handelsakkoorden met voormalige koloniën.
  • Geld dat via de Wereldbank de derdewereldlanden bereikt.
  • Steun van VN-organisaties als UNICEF en UNESCO.

Tekstverband

  • Bilaterale hulp heeft als voordeel dat het land waarin je de hulp geeft erg goed bekend is. Het is een directe vorm van ontwikkelingshulp.
  • Multilaterale hulp is voor de donor (de geldschieter) wat minder persoonlijk en kan dus ook plaatsvinden met landen waar je zelf een minder goede band mee hebt. Bovendien hebben de internationale organisaties als UNICEF erg veel kennis maar ook naamsbekendheid en kunnen internationaal veel bereiken.
  • Multi betekent letterlijk veel, lateraal betekent letterlijk kant of zijde. Multilaterale hulp betekent dus hulp die via verschillende zijden wordt aangeboden.