-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Multinational

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Multinationale onderneming)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Zo maar wat bekende bedrijven. General Motors, McDonalds, Unilever, Ikea, Samsung, Microsoft, Exxon, Shell, Nintendo en Ahold. Wat is daar de overeenkomst tussen behalve dat ze allemaal groot zijn en heel veel omzet draaien? Het antwoord? Ze hebben vestigingen in meerdere landen. Het zijn allemaal multinationals.

Definitie

Groot bedrijf dat vestigingen heeft in meerdere landen.

Voorbeeld

De onderneming die nu Matsushita Electric Industrial Corporation heet, werd in 1918 als familiebedrijf opgericht door Konosuke Matsushita. Het bedrijf hield zich vooral bezig met het maken en verkoop van adapters voor wandcontactdozen. Na de Tweede Wereldoorlog breidde het bedrijf zich snel uit door zich te begeven op de markt van elektrische huishoudelijke apparaten en naderhand ook van de consumentenelectronica. Inmiddels behoort het tot de grootste bedrijven ter wereld en is het verreweg het grootste Japanse bedrijf in deze bedrijfstakken. Het voert de handelsmerken National, Panasonic, Technics en Quasar, en opereert wereldwijd met 220 vestigingen, waarvan er 140 buiten Japan te vinden zijn. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Kadoma, een voorstad van Osaka. Het heeft meer dan 90 buitenlandse produktievestigingen, verspreid over 22 landen, 28 verkoopkantoren in 24 landen, zeven onderzoeksinstituten in vier landen en drie regionale hoofdkantoren die de activiteiten in Noord- en Latijns Amerika, Europa en Afrika, Azië en het Midden-Oosten coördineren. Van de produktievestigingen buiten Japan bevindt zich de helft in Zuid-Oost Azië en Oost-Azië. Singapore, Maleisië en Thailand zijn in 1992 favoriet.

Toelichting

  • Multinationals noemt men ook wel transnationale bedrijven ofwel multinationale ondernemingen (MNO’s).
  • Multinationals zijn meestal grote bedrijven, die veel invloed hebben en ook moeilijk te sturen zijn door de staten waarin ze vestigingen hebben. De komst van een multinational levert vooral werk op en dat kunnen veel landen niet missen. Daarom kunnen multinationals gewoon doen wat ze willen. Slechte arbeidsomstandigheden komen vaak voor.
  • De komst van de multinationals heeft alles te maken met de globalisering van de samenleving. Vooral het steeds lager worden van de transportkosten, maken het mogelijk de dingen te produceren waar dat het voordeligst is, de lagelonenlanden.
  • Het hoofdkantoor van de multinational bevindt zich normaal gesproken in de rijke landen. Daar worden dus de beslissingen genomen.