-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

NAVO

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

11 september 2001 trilde de wereld letterlijk op zijn grondvesten. De terroristische beweging Al Qaida viel aartsvijand Amerika aan door vliegtuigen te pletter te laten vliegen op de Twin Towers in New York,het Pentagon en het Witte Huis in Washington DC. De aanslag op het Witte Huis mislukte dankzij heldhaftig optreden van de passagiers. Hun toestel stortte vroegtijdig neer. Het Pentagon en vooral de Twin Towers werden vol geraakt en zorgden voor een enorme ramp waarbij duizenden mensen het leven lieten. Het onverslaanbaar geachte Amerika was vol in het hart geraakt! Onmiddellijk verklaarde president Bush oorlog aan deze terroristische organisatie.

Luttele minuten na de aanslagen in New York en Washington rinkelde in Brussel de telefoon bij het hoofdkantoor van de NAVO. Voor het eerst sinds 1955 trad het beroemde artikel 5 in werking. Deze luidt: Een aanval op één van de bondgenoten is een aanval op alle bondgenoten. Dat betekende dat alle NAVO-landen waaronder Nederland vanaf dat moment in oorlog waren.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Lidstaten van de NAVO en het jaar van toetreding - Klik op kaart voor vergroting

Militair samenwerkingsverband van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in Europa.

Voorbeelden

Op nevenstaande kaart is te zien welke landen op dit moment lid zijn van de NAVO. Het aantal landen is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid. De NAVO is uitgebreid met landen die vroeger tot de vijand gerekend konden worden.

Toelichting

  • NAVO betekent letterlijk Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. In het Engels is dat North-Atlantic Treaty Organisation ofwel NATO. NATO en NAVO is dus hetzelfde. De Fransen hebben het overigens over OTAN.
  • De NAVO is opgericht in 1949. Het hoofdkantoor zit in Brussel. Traditioneel is een Europeaan de leider van de NAVO.
  • Alle afspraken binnen de NAVO worden met algemene stemmen aangenomen. Wanneer bijvoorbeeld Cyprus lid wil worden, maar Griekenland wil dat niet, dan gaat dat niet door.
  • Het Noord-Atlantische Verdrag regelt de wederzijdse verdediging en samenwerking van de aangesloten legers. Het belangrijkste artikel uit de reglementen van de NAVO is artikel 5. Val je een lidstaat aan, dan krijg je oorlog met alle lidstaten.
  • De NAVO is een bondgenootschap dat alleen defensieve bedoelingen heeft. Het feit dat je alle lidstaten op je dak krijgt wanneer je iemand aanvalt, heeft vooral een afschrikfunctie.
  • In het begin was de NAVO vooral de militaire tegenhanger van het Warschaupact in de tijd van de Koude Oorlog. Nadat oost en west steeds meer toenadering zochten, is deze functie grotendeels verdwenen. Veel lidstaten hebben hun legers dan ook ingekrompen. Op dit moment ligt de grootste taak in het bestrijden van terrorisme.