-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

NGO

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De samenleving kent een flink aantal organisaties die een maatschappelijk belang nastreven. In tegenstelling tot politieke partijen zijn ze altijd gericht op een onderdeel van die samenleving zoals de bescherming van het milieu, de gezondheid, de bevordering van de vrede, de bescherming van de mensenrechten en de ontwikkelingssamenwerking. Al dit soort organisaties die niet vallen onder de regeringsverantwoordelijkheid en onafhankelijk en zonder winst te willen maken werken, worden NGO’s genoemd. Dit staat voor niet (non)-gouvernementele organisaties.

Hoewel in principe alle maatschappelijke organisaties tot de NGO’s worden gerekend, bedoelen mensen met een NGO meestal een organisatie die zich bezig houdt met ontwikkelingssamenwerking en noodhulp.

Definitie

Niet onder de overheid vallende organisaties die zich bezig houden met een maatschappelijk belang en geen winst nastreven.

Voorbeelden

  • Kleinschalige NGO’s in Nederland:
    • Cordaid – Oxfam Novib – Plan Nederland – ICCO – Stichting Wilde Ganzen
  • Grootschalige wereldwijd opererende NGO’s:

Tekstverband

  • Soms zijn NGO’s kleinschalige organisaties en soms zijn het grote organisaties die wereldwijd hun steentje bij proberen te dragen aan een betere maatschappij.
  • Ze worden gesteund door giften, lidmaatschappen, loterijen, speciale acties en soms krijgen ze ook steun van de overheid. Die kan bepaalde hulp bijvoorbeeld niet zelf regelen maar via deze NGO's toch gedaan krijgen.
  • Belangrijkste voordeel van de NGO’s is dat ze steun kunnen geven in landen waar officiële ontwikkelingshulp via de regering niet mogelijk is omdat bijvoorbeeld de hulp door het onwikkelingsland niet wordt toegestaan.
  • Artsen zonder Grenzen en het Internationale Rode Kruis zijn voorbeelden van NGO’s die zich inzetten voor noodhulp.