-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Newly Industrialising Country

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf NIC’s)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In de jaren zestig van de vorige eeuw maakte een aantal ontwikkelingslanden in Azië ineens een grote welvaartsgroei door. Met als grote voorbeeld Japan, begonnen deze landen zich te industrialiseren. Geholpen door een krachtige regering, werd er geïnvesteerd in de mechanisatie van de landbouw en konden veel landarbeiders gaan werken in nieuw opgezette industrie. Die landen waren Singapore, Zuid-Korea, Taiwan en Hong-Kong. Hun groei ging zo snel dat men sprak over de Aziatische tijgers. De landen werden met dat dier vergeleken omdat tijgers krachtige dieren zijn die met sprongen vooruit gaan. Die Aziatische tijgers worden ook wel de Nieuw Geïndustrialiseerde Landen genoemd (Newly Industrialising Countries = NIC’s). Ze zijn hard op weg niet meer tot de Derde Wereld maar tot de Eerste Wereld gerekend te worden.

Definitie

Landen met een snel groeiende economie.

Voorbeelden

Er worden bij de NIC’s drie generaties onderscheiden:

  • 1e generatie: Singapore – Taiwan – Hong-Kong – Zuid-Korea
  • 2e generatie: Thailand – Maleisië – Indonesië
  • 3e generatie: Vietnam – Filippijnen – China – India - Turkije

Toelichting

  • Belangrijk bij de ontwikkeling van de industrie is een krachtige leiding. De ontwikkeling van de industrie werd belangrijker gevonden dan het welzijn van de mensen. In Singapore bijvoorbeeld mochten er geen vakbonden zijn, mochten mensen niet staken voor hogere lonen, omstandigheden in de nieuwe fabrieken waren verre van ideaal.
  • De landen begonnen met eenvoudige fabrieken te bouwen waar men bijvoorbeeld zelf kleding en schoenen kon maken. Dingen die men eerst moest importeren. Dat spaarde geld uit. Dat kon men dan weer gebruiken om nieuwe industrieën op te bouwen.
  • Later richtten de landen zich meer op de export en werden ook buitenlandse bedrijven (multinationals) uitgenodigd in de landen te investeren. Die konden dan profiteren omdat de lonen in de NIC’s laag waren. Er werden ook speciale gebieden ingericht waar die buitenlandse bedrijven grondstoffen konden invoeren en eindproducten uitvoeren, zonder dat daar belasting voor hoefde te worden betaald.
  • Die buitenlandse bedrijven letten meestal niet op de arbeidsomstandigheden van het personeel en dat wordt ze soms wel kwalijk genomen.
  • De meeste NIC’s liggen in Azië, maar ook in Afrika en Zuid-Amerika zijn er landen die een snelle groei meemaken. Denk aan Zuid-Afrika, Brazilië en Mexico.