-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Nationbuilding

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Kijk naar de wereldkampioenschappen voetballen. Als Nederland daarin mag uitkomen, dan is het hele land supertrots. De weken voor de wedstrijden zwelt het oranjegevoel verder aan. Straten worden uitbundig versierd en het lijkt wel of heel Nederland oranje kleurt. Niets is bij die versieringen te gek. Het oranjelegioen bevolkt tijdens de wedstrijden de tribunes en zorgt voor een perfect sfeertje. Miljoenen fans zitten thuis of waar dan ook voor de buis. Straten zijn tijdens wedstrijden van Oranje uitgestorven.

Je moet wel een heel erge voetbalhater zijn om ook niet besmet te raken met dat oranjevirus. Bij winst van ons nationaal elftal staat het land op zijn kop. Even worden alle meningsverschillen bijgelegd. Je bent tenslotte allemaal Nederlander. Bovenstaand voorbeeld toont aan dat sport verbroedert. Sport speelt in veel landen een belangrijke rol in “nationbuilding”, het bouwen aan eenheid in het land.

Definitie

Proces van het opbouwen van een nationale identiteit.

Voorbeelden

  • Elk land kent zijn eigen taal, vlag en volkslied. Door deze nationale symbolen voelen inwoners van een land zich verbonden met elkaar.
  • Een groot gebouw in een land dat voor dat land een nationaal symbool is en waar je trots op kunt zijn zoals de Eiffeltoren in Parijs.
  • Zorgen dat alle delen van het land goed bereikbaar zijn en geen grote economische verschillen kennen. Voor alle inwoners moet goed gezorgd worden. Er mag geen onderscheid gemaakt worden tussen verschillende etnische groepen.
  • Een regering beheerst de media (kranten, televisie en radio) en beïnvloedt daarmee de inwoners van een land.

Toelichting

  • Nationbuilding betekent letterlijk het bouwen aan een natie. Een natie is een ander woord voor volk. Mensen die zich verbonden voelen met elkaar door een gemeenschappelijke taal, godsdienst of geschiedenis. In heel veel landen wonen verschillende volken. Regeringen proberen die volken nader tot elkaar te brengen. Ze willen graag hebben dat die volken welwillend staan ten opzichte van de staat waarin ze leven.
  • Nationbuilding zorgt ervoor dat landen minder snel uit elkaar vallen omdat de verschillende volken in een land zich willen afscheiden. Door de inwoners van een land te verbroederen, wordt het land op de lange termijn leefbaar en politiek stabiel.
  • Nationbuilding kun je ook bereiken door propaganda, bijvoorbeeld door zelfverheerlijking van de leider of door het maken van een gezamenlijke vijand. In veel Islamitische landen wordt alles wat uit het westen komt, gezien als slecht. Met name Amerika moet het vaak ontgelden. Door die gezamenlijke vijand heb je een groter gevoel van saamhorigheid.
  • Nationbuilding kun je ook bereiken door bepaalde culturele invloeden in een land uit te bannen. Dat kan bijvoorbeeld door op alle scholen in het land te onderwijzen in de taal van de grootste groep, dus ook in gebieden waar minderheidsgroeperingen wonen.