-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Natuurlijke groei

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Als je de bevolking van een land op twee momenten met elkaar vergelijkt, zijn er veranderingen opgetreden. De leeftijdsopbouw kan zijn veranderd, maar ook het aantal mensen dat er woont. Het aantal mensen neemt toe door geboorte, maar ook door immigratie. Aan de andere kant neemt de bevolking af door sterfte en door emigratie. Vestiging min vertrek noem je de sociale bevolkingsgroei, geboorte min sterfte de natuurlijke groei.

Definitie

Het aantal geboorten – het aantal sterfgevallen per jaar. Natuurlijke groei kun je uitdrukken in absolute cijfers of in relatieve. In dat laatste geval gebruik je promillen.

Voorbeelden

  • In een land worden in een jaar 25.000 baby’s geboren en er gaan 15.000 mensen dood. De natuurlijke groei is dan 10.000 mensen.
  • Het geboortecijfer in Nederland was in 2008 13‰, het sterftecijfer was in dat jaar 10‰. De natuurlijke groei was dan 3‰

Toelichting

  • Als je een grote natuurlijke groei hebt, groeit de bevolking hard. Dat is een situatie die zich veel voordoet in ontwikkelingslanden.
  • Bij natuurlijke groei trek je altijd de sterfte af van het aantal geboorten. Wanneer het aantal geboorten groter is dan de sterfte, heb je een geboorte-overschot. Wanneer het aantal sterfgevallen groter is, heb je een sterfteoverschot.
  • Je moet het woord groei dus niet te letterlijk nemen. Dat getal kan ook negatief zijn. Dan neemt de bevolking juist af. Bij een geboortecijfer van 10‰ en een sterftecijfer van 15‰, is de natuurlijke groei -5‰.