-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Natuurramp

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Soms zie je op de televisie of hoor je op de radio verschrikkelijke dingen over een natuurramp. Veel mensen zijn gewond of gedood door een aardbeving, een overstroming, een tornado of een uitbarsting van een vulkaan en de gevolgen ervan, bijvoorbeeld instortingen van huizen. Deze natuurrampen komen op allerlei plaatsen op de wereld voor en vaak zijn ze zeer onverwacht.

Definitie

Door natuurkrachten veroorzaakte ramp.

Voorbeelden

  • De uitbarsting van de Vesuvius in Italië, waardoor oude Romeinse steden in 79 na Christus door as bedolven werden.
  • De watersnoodramp in Nederland van 1953, toen grote delen van West-Nederland overstroomden en 1800 mensen verdronken.
  • De tsunami van 2004 in Zuidoost-Azië, zoals in de Indonesische provincie Atjeh.
  • De aardbeving in Haïti in 2010.

Tekstverband

  • Vroeger, in de Middeleeuwen bijvoorbeeld, schreef men natuurrampen toe aan het ingrijpen van God als straf. Dit denken was een gevolg van het gebrek aan kennis van de natuurverschijnselen. Toen men meer ging begrijpen van de natuur, bijv. over bliksem en donder, gingen de kerken hun overtuigingen daaraan aanpassen.
  • Soms lijkt het of natuurrampen alleen het gevolg van de natuur zijn. Toch is dat niet altijd zo. Wanneer mensen bijvoorbeeld in bergachtige gebieden op de hellingen bossen kappen voor de aanleg van een skipiste, kan een grote regenbui voor veel grotere problemen zorgen. Het water trekt minder de grond in en stroomt aan de oppervlakte weg, waarbij ook bodemdeeltjes worden meegenomen. Daardoor kunnen de gevolgen in de dalen aanzienlijk zijn door gigantische overstromingen.