-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Landbouwrevolutie

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Neolithische revolutie)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Tjonge jonge, dat heeft wel even geduurd zeg!! We weten weliswaar niet precies hoe lang de moderne mens al op onze aarde verblijft, maar toch minstens 250.000 jaar. Het grootste deel van die tijd hebben de mensen zich in leven gehouden door voedsel te verzamelen, dat ze op hun weg tegen kwamen. Ze plukten voedsel in de bossen, ze jaagden op dieren en ze deden aan visserij. Ze hadden een nomadisch bestaan en trokken van gebied naar gebied. Op een gegeven moment kwam de mens erachter, dat je die plantjes, in plaats van alleen maar te plukken, ook op een andere manier kon krijgen. Namelijk door zaadjes in de grond te stoppen en het land te gaan bewerken. Ook kregen mensen in de gaten, dat je dieren in een omheinde ruimte kon houden en dat die dieren dan getemd kunnen worden. Akkerbouw, tuinbouw en veeteelt waren geboren. Wanneer gebeurde dat? Er zijn aanwijzingen, dat dat pas zo’n 15.000 jaar geleden begon in de Jonge Steentijd. Die grote verandering in de landbouw gebeurde daarna relatief (in vergelijking tot de tijd daarvoor) snel. Vandaar dat men spreekt van de landbouwrevolutie, want een revolutie heeft altijd te maken met een snelle verandering.

Definitie

Omwenteling/verandering van jagen en verzamelen naar akkerbouw en veeteelt op een vaste plek.

Voorbeelden

  • Na de tijd van de jagers en verzamelaars ontstaan de eerste kleine boerendorpen. Door de landbouwrevolutie blijven mensen op een vaste plaats wonen en onderhouden daar hun akkers.
  • Het verhogen van de landbouwproductie door het invoeren van nieuwe soorten maïs, rijst, fruit en tarwesoorten, die de opbrengst verhogen, is ook een grote verandering. Hierdoor kan veel meer tegelijk worden geproduceerd.

Tekstverband

  • De landbouwrevolutie vond plaats in de Jonge Steentijd. Een synoniem daarvoor is Neolithicum. Vandaar dat de landbouwrevolutie ook neolithische revolutie wordt genoemd.
  • Een revolutie is een proces dat snel is verlopen. Gebeuren de dingen meer geleidelijk dan spreekt men van een evolutie. Vanaf het moment dat de boeren zich op een bepaalde plek vestigden (met een moeilijk woord sedentarisatie), zijn de veranderingen in de landbouw behoorlijk snel gegaan.
  • In de landbouw hebben zich later nog meer revoluties voorgedaan. De uitvinding van de mechanische ploeg, de uitvinding van de kunstmest, het ontwikkelen van betere zaden: het zijn wat voorbeelden van dingen, die de productie in de landbouw hebben verhoogd. Er kunnen steeds meer gewassen steeds sneller worden geoogst.
  • Op dit moment spreekt men vaak van de Groene Revolutie. Dat betekent dat in derdewereldlanden boeren steeds meer gebruik maken van moderne technieken. Tevens zijn er allerlei nieuwe zaaigoederen gekweekt, die een hogere opbrengst geven dan de traditionele gewassen. De boeren kunnen dus meer oogsten en hebben zo meer te eten, maar ook meer om te verkopen.