-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Niet-biologisch afbreekbaar afval

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Leo en Karin lopen door de tuin. Het ruikt er vreemd. Ze zien deze keer dat er niet alleen korrels in de tuin liggen, maar ook plastic! Een stel kinderen heeft vast wat chips gegeten en de verpakking in hun tuin gegooid. Ze ruimen het maar op, niemand wil toch rommel in zijn tuin.

Ieder mens produceert afval. Er zijn ruwweg 2 soorten afval. Biologisch afbreekbaar afval en niet-biologisch afbreekbaar afval.

Wat betekent niet-biologisch afbreekbaar eigenlijk? Als afval niet afgebroken kan worden door de natuur zelf, is het niet-biologisch afbreekbaar afval. Een plastic flesje is bijvoorbeeld niet-biologisch afbreekbaar. Soms zijn deze dingen zelfs giftig of gevaarlijk voor de omgeving. Zo worden er vaak dode meeuwen gevonden op het strand die zijn gestorven aan teveel plastic in hun maag. Ze eten plastic zakken en stukjes touw op, waarna de maag helemaal vol zit met plastic.

Bananenschillen en schillen van een sinaasappel worden ook gerekend tot niet-biologisch afbreekbaar afval. Bacteriën kunnen de schillen niet goed afbreken, dus blijven ze lang liggen.

In Nederland doen we er veel aan om het milieu te beschermen tegen niet-biologisch afbreekbaar afval. Zo staat er statiegeld op plastic flessen van frisdrank en op bierflesjes. Deze flessen worden dan weer hergebruikt, waardoor er minder plastic en glas nodig is voor de productie van deze flessen. Ook staan er veel glasbakken. Hier kun je je gebruikte glas in doen. Deze glasbak wordt dan opgehaald door een afvalteam, die het verder verwerken.

Ook bestaat er in Nederland de chemobox. Hierin kun je oude batterijen en chemisch afval stoppen. Deze kun je in een milieustraat inleveren. In een milieustraat verzamelen ze veel verschillende soorten afval. Denk aan klein huishoudelijke apparatuur, tuinafval, chemisch afval, plastic etc.

Definitie

Afval van de mens wat niet door bacteriën afgebroken kan worden.

Voorbeelden

  • Plastic flesje
  • Pakje drinken
  • Plastic bakjes
  • Boterhamzakjes
  • Plastic zak
  • Peuken
  • Stukken touw (visnetten)
  • Batterijen
  • Gebruikte terpentine
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De verlaten stad Pripyat in Oekraïne, op de achtergrond de reactor van Chernobyl.

Toelichting

Er zijn ook landen waar al het afval gewoon op straat gegooid wordt. In India gooien veel mensen hun afval gewoon op straat. Het afval wordt ook bijna nooit opgehaald. Straten liggen daar vol met afval, dus ook met glas en andere dingen. Het is dus best wel gevaarlijk! Radioactief afval is ook niet-biologisch afbreekbaar en het is heel erg gevaarlijk voor mens en dier. Als iemand teveel in de omgeving van radioactief afval is geweest, kan diegene ziek worden. Je wordt dan misselijk en gaat braken. Soms valt je haar uit. Radioactief afval komt van kerncentrales. In Nederland hebben we maar 2 kerncentrales. In Frankrijk heb je er wel 58. Op straat vind je meestal niets terug van radioactief afval. In Chernobyl (Oekraïne) is dat wel zo. Daar is in 1986 een kernreactor ontploft. De stad die er omheen ligt is gevaarlijk, er zijn daar alleen nog maar planten te vinden.