-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Nobelprijs

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Nobelprijs

Ken je dynamiet, die rode staaf met een lont? Altijd aanwezig in cartoons als Bugs Bunny en Road Runner en heeft grote explosies tot gevolg. Dynamiet is een uitvinding van een Zweedse fabrikant genaamd Alfred Nobel. Deze man vond zijn uitvinding zo'n verschrikking voor de mensen dat hij besloot om iets terug te doen voor de mensen. In zijn testament schreef hij, dat er een stichting moest worden opgericht waarin zijn vermogen moest worden ondergebracht. Van de opbrengsten van die Nobelstichting moesten prijzen worden uitgereikt aan mensen die een prestatie hadden geleverd op verschillende gebieden en op deze manier de wetenschap en de vrede te bevorderen. Ieder jaar op zijn sterfdag, 10 december, worden deze Nobelprijzen uitgereikt. De drie wetenschapsprijzen en de prijs voor literatuur worden uitgereikt in Stockholm (Zweden), terwijl de Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt in Oslo (Noorwegen).

Definitie

Alfred Nobel, uitvinder van het dynamiet

Prijzen die ieder jaar worden uitgereikt aan mensen die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd op het gebied van wetenschap, literatuur en vrede.

Voorbeeld

De Nobelprijzen die worden uitgereikt:

  • Nobelprijs voor de geneeskunde
  • Nobelprijs voor de natuurkunde
  • Nobelprijs voor de scheikunde
  • Nobelprijs voor de literatuur
  • Nobelprijs voor de vrede

Bekende mensen en organisaties die een Nobelprijs voor de vrede hebben gewonnen:

Tekstverband

De Nobelprijs voor de Vrede van 2009 werd uitgereikt aan de huidige president van de Verenigde Staten, Barrack Obama. Die voelde zich een klein beetje opgelaten met deze prijs, omdat hij deze al kreeg kort na zijn benoeming als president. Hij had voor zijn gevoel nog te weinig bereikt om deze prijs nu al te verdienen. Hij zag het wel als een enorme aanmoediging om alles naar zijn vermogen te doen om de wereldvrede te bevorderen.