-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Noodhulp

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

26 december 2004 is zo’n dag die de mensheid niet snel zal vergeten. Een enorm zware aardbeving voor de kust van Indonesië zorgde voor een ongekende vloedgolf, een tsunami, die grote delen van de kuststrook letterlijk verzwolg onder het water. Een verschrikkelijke ramp was het gevolg. Honderdduizenden mensen werden dakloos, meer dan 250.000 mensen vonden de dood. Weg huizen, weg voedsel, weg schoon drinkwater. Vrijwel direct stonden hulptroepen overal ter wereld paraat om de mensen te gaan helpen. Er kwam gelukkig noodhulp.

Definitie

406066362 1a1392a7b7 m.jpg

Hulp aan slachtoffers van natuurrampen of gewapende conflicten met als belangrijkste doelen het redden van levens, verminderen van lijden en beschermen van menselijke waardigheid.

Voorbeelden

Voorbeelden van Nederlandse humanitaire hulp zijn te vinden in Darfur (Soedan) en de Democratische Republiek Congo. Nederland gaf noodhulp na de tsunami in 2004 en de aardbeving in Pakistan in 2005. In Pakistan bood het Nederlandse Urban Search and Rescue Team (USAR) medische hulp en borg mensen uit de puinhopen. Nederland verleende ook hulp na de orkaan Katrina in de Verenigde Staten. Een Nederlands pompenteam hielp delen van New Orleans droog te pompen.

Toelichting

  • Noodhulp wordt ook wel humanitaire hulp genoemd en is de tegenhanger van structurele hulp. Terwijl die laatste bedoeld is om op langere termijn te zorgen voor verbetering van de omstandigheden, is noodhulp bedoeld om op de kortst mogelijke termijn voor hulp te zorgen.
  • Het helpt dus niet bij het aanpakken van de oorzaken van de problemen, maar helpt de gevolgen van een ramp te verminderen. Meestal is noodhulp een tijdelijke zaak, soms (bijvoorbeeld bij langdurige conflicten) kan de hulp zich over een langere tijd uitstrekken.
  • De hulp wordt verstrekt in de vorm van geld, goederen en personeel. Het gaat vooral om voedsel, maar ook om tijdelijk onderdak (tentenkampen), medische zorg, drinkwater en bijvoorbeeld zorg voor vluchtelingen.
  • Er is een instantie van de VN die de noodhulp coördineert, maar het feitelijke werk wordt vaak gedaan door niet-gouvernementele organisaties. Stichtingen als Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis zetten zich volledig in voor noodhulp. Natuurlijk is het zaak dat bij rampen die organisaties elkaar niet in de weg lopen. Dat is jammer genoeg niet altijd het geval.