-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Noord-Amerika

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Noord-Amerika is aan de westelijke kant duidelijk begrensd door de Grote Oceaan en aan de Oostkant door de Atlantische Oceaan. Aan de noordzijde van het continent ligt een grote reeks eilanden, die officieel niet tot het continent (de landmassa) horen, maar natuurlijk wel bij het werelddeel. Aan de zuidzijde kun je Noord-Amerika laten aansluiten op Zuid-Amerika. De grens ligt dan bij het Panama-kanaal. Soms echter onderscheidt men naast Noord-Amerika en Zuid-Amerika ook nog Centraal of Midden-Amerika. Daar horen dan ook alle eilanden in het Caribisch gebied.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De 7 continenten - Klik op kaart voor vergroting

Noord-Amerika is één van de zeven werelddelen. Op het bijgaande kaartje is het werelddeel lichtgroen gekleurd.

Toelichting

  • Reliëf vind je in Noord-Amerika vooral aan de westkant. Daar liggen hoge gebergtes zoals de Rocky Mountains en de Sierra Nevada. Het hoogste punt ligt in Alaska (Mount McKinley, meer dan 6000 meter hoog). Aan de oostkant van het continent liggen de veel minder hoge Appalachen. Dit gebergte reikt tot ongeveer 2000 meter.
  • Tussen de Rocky Mountains en de Appalachen ligt een uitgestrekt relatief vlak gebied, waarin heel veel meren liggen. De bekendste daarvan zijn de Grote Meren op de grens van de Verenigde Staten van Amerika en Canada.
  • Het belangrijkste land op het continent is natuurlijk de VS met ruim 300 miljoen (welvarende) mensen. Ook Canada doet het economisch erg goed. Hier leven zo’n 30 miljoen mensen.
  • De belangrijkste taal op het continent is Engels. In het oosten van Canada wordt Frans gesproken. Wanneer je ook Centraal-Amerika meetelt, komt er een derde belangrijke taal bij. In bijna geheel Centraal-Amerika wordt Spaans gesproken.
  • De oorspronkelijke bewoners van het continent zijn de indianen. Algemeen wordt aangenomen dat ze in de laatste ijstijd vanuit Azië over de Beringstraat overgestoken zijn naar Alaska en van daaruit Amerika zijn binnengetrokken.
  • De meeste bewoners van het continent Noord-Amerika zijn echter immigranten of afstammelingen van immigranten. Dat zorgt vooral in de VS voor een grote mix van culturen.