-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Noordelijke IJszee

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De mannen van het autoprogramma Topgear houden wel van een uitdaging. In 2009 reden ze in een met heel grote banden uitgeruste auto van het plaatsje Resolute in het uiterste noorden van Canada over de Noordelijke IJszee naar de Noordpool. Dat is bepaald niet zonder gevaar omdat je onderweg kruiend ijs tegenkomt waar je niet goed overheen kan rijden. Bovendien kun je zo maar door het ijs zakken. Iedereen weet wel dat er in de Noordelijke IJszee ijs ligt, maar niet dat het zo dun is. In de winter moet je denken aan zo’n drie tot vier meter ijs en in de zomer kan dat met name in de randgebieden heel dun worden of zelfs helemaal afsmelten. Door de klimaatverandering gaat die afsmelting steeds verder. Er zijn mensen die denken dat er over zo’n 50 jaar helemaal geen ijs meer in de Noordelijke IJszee is te vinden.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De Noordelijke IJszee ofwel Arctische Oceaan

Arctische (bij de Noordpool gelegen) oceaan die gelegen is ten noorden van Noord-Amerika, Europa en Azië.

Voorbeeld

Die bijgaande kaart voor de ligging van de Noordelijke IJszee.

Toelichting

  • De Noordelijke Ijszee is tussen Amerika en Azië via de Beringstraat verbonden met de Grote Oceaan. Tussen Groenland en Noorwegen is er een veel grotere opening met de Atlantische Oceaan.
  • Aan de rand van de Ijszee liggen een aantal eilandengroepen. De bekendste zijn Spitsbergen en Nova Zembla.
  • Vroeger was het door de ijsvorming niet mogelijk om vanuit Europa boven langs Azië te varen naar de Beringstraat en zo de Grote Oceaan te bereiken. Tegenwoordig kan dat in de zomermaanden wel omdat er steeds minder ijs in de zee drijft.
  • Het afsmelten van het ijs in de Noordelijke IJszee zorgt niet voor een stijging van de zeespiegel omdat het ijs op het water drijft en dus niet op het land ligt. Wel wordt er door water meer energie van de zon opgenomen dan door ijs, waardoor de temperatuur op aarde verder zal stijgen.