-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

OPEC

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

leden van de OPEC - de lichtblauw gekleurde landen zijn uit de OPEC gestapt.

De OPEC is een organisatie, die bestaat uit 12 landen die olie produceren en exporteren. De afkorting is Engels en staat voor Organization of Petroleum Exporting Countries of in het Nederlands de organisatie van olie-exporterende landen. Samen kunnen ze de prijs van olie beïnvloeden door het aanbod van olie te veranderen.

Definitie

Een organisatie van olie-exporterende landen.

Voorbeeld

De landen die op dit moment in de OPEC zitten zijn:

Algerije - Libië - Angola - Nigeria - Ecuador - Qatar - Irak - Saoedi-Arabië - Iran - Verenigde Arabische Emiraten - Koeweit - Venezuela

Toelichting

  • De OPEC is door vijf landen (Venezuela, Irak, Iran, Saoedi-Arabië en Koeweit) in 1960 opgericht in Bagdad (Irak) uit onvrede over de geringe vergoedingen die die die landen kregen van de buitenlandse (lees Amerikaanse) oliemaatschappijen die toen in die landen naar olie zochten. De landen vonden het tijd om de olieproductie zelf te gaan regelen.
  • Het hoofdkantoor van de OPEC staat in Wenen (Oostenrijk).
  • De OPEC bestaat eigenlijk uit een zogenaamd kartel van landen die allemaal als eigenschap hebben dat ze olie produceren. Een kartel is een samenwerkingsverband dat onderling prijsafspraken maakt over producten die ze maken en over de hoeveelheid die ze produceren. Door die samenwerking maken ze het de concurrentie moeilijk.
  • In de jaren zeventig had de OPEC de grootste macht toen ze de prijzen ineens met 300% verhoogden. Dat leidde in 1973 tot enorme bezuinigingen op het oliegebruik. Zo mochten wij op zondag tijdelijk geen auto rijden. Sinds de oliecrisissen van 1973 en 1979 is de afhankelijkheid van de OPEC verminderd doordat we zelf ook naar olie zijn gaan zoeken, steeds meer bezuinigden en ook meer gebruik zijn gaan maken van alternatieve energiebronnen.
  • Toch is het belang van de OPEC niet te onderschatten. Meer dan 65% van alle olievoorraden bevindt zich in de grond van de OPEC-landen, terwijl ze meer dan éénderde van de olie zelf produceren. Naarmate in de toekomst de olie steeds schaarser wordt, zal de wereld weer steeds meer afhankelijk worden van olie uit de OPEC-landen.