-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Oase

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Oase in Oman - let op de dadelpalmen

Woestijnen worden door mensen in verband gebracht met zand en kale rotsen. Er valt nagenoeg geen neerslag en er is geen landbouw mogelijk. De bevolkingsdichtheid in woestijnen is daarom bijzonder laag. Toch wonen er in die woestijnen mensen. Op sommige plaatsen groeien midden in de woestijn planten. Er is dus blijkbaar water aanwezig. Zo’n plaats noemt men een oase. De hoeveelheid water is echter beperkt. Mensen en dieren moeten dus spaarzaam met dat water omgaan. Eén van de kenmerkendste planten in zo’n oase is de dadelpalm.

Definitie

Plaats in de woestijn waar dankzij water begroeiing mogelijk is.

Voorbeelden

Er zijn twee typen oases te onderscheiden:

  • De rivieroase. Een rivier komt uit een regenrijk gebied en stroomt door de woestijn. Op zijn weg naar zee verliest zo’n rivier natuurlijk veel water. Soms loopt de rivier zo zelfs dood in de woestijn. Water kan op plaatsen worden afgetapt en gebruikt voor de irrigatie.
  • Grondwateroase. In de ondergrond van woestijnen zit soms water. Dat kan dateren uit tijden dat er in het gebied meer neerslag viel. Meestal is dit echter water dat via een aquifer is aangevoerd. Een aquifer is een gesteentelaag waar water doorheen kan stromen zoals zandsteen en kalksteen. Aan weerszijden van die aquifer zit dan gesteente waar het water niet doorheen kan.

Tekstverband

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Schema van een artesische bron: 1. Watervoerende laag 2. Afsluitende laag 3. Aanvulling door neerslag 4. Kunstmatige Artesische bron (boring) 5. Niveau tot waar water zelf stijgt 6. Peilbuis 7. Natuurlijke Artesische bron
  • Een aquifer kun je aanboren. Dan spuit het water soms spontaan naar de oppervlakte. Dat noem je een artesische bron. Soms echter moet je het water uit de aquifer oppompen. Het water heeft er meestal erg lang over gedaan om via de aquifer onder de woestijn te komen. De hoeveelheid water is dus beperkt.
  • Nomaden trekken van oase naar oase en moeten zorgen dat ze op tijd vertrokken zijn zodat de begroeiing zich kan herstellen.
  • Door toename van de bevolkingsdruk hebben veel oases in de woestijnen het moeilijk. Steeds meer nomaden zijn zich namelijk aan het sedentariseren.
  • Je kent vast het gezegde: Een oase van rust. Daar bedoelt men een plaats of situatie mee die vervelende omringende omstandigheden mist. Bijvoorbeeld in een drukke stad kan een groot park een oase van rust zijn.