-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Australië

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Oceanië)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De wereld op zijn kop, ofwel 'Down Under', dat is de bijnaam van het kleinste continent, Australië. Samen met de eilanden voor de kust (zoals Tasmanië) en eilanden in de Grote Oceaan vormt het land het werelddeel Oceanië. Australië is van oorsprong een Britse strafkolonie. We schrijven dan het jaar 1770. De eerste kolonisten troffen in Australië ook de oorspronkelijke bewoners aan, de Aboriginals. Deze leven nu vooral in het binnenland van Australië. Australië is niet erg bergachtig. Het grootste deel van het land is vlak. Alleen in het zuidoosten komen wat hogere bergen voor, de Australische Alpen. Australië is in het midden erg droog. Het is eigenlijk één grote woestijn met steppegebieden eromheen. In het noorden is het veel natter en ook warmer. Daar zit je in het gebied van de tropische regenwouden. Het zuidoosten van het land is wat klimaat betreft het meest geschikt voor bebouwing. Daar wonen dan ook de meeste mensen.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De 7 continenten - Klik op kaart voor vergroting

Kleinste werelddeel, gelegen tussen de Indische Oceaan en de Grote Oceaan. Op de kaart staat Australië aangegeven met de kleur paars.

  • Australië samen met de eilanden in de Grote Oceaan noemt men ook wel Oceanië.

Tekstverband

  • Australië heet van oorsprong ‘Terra Australis’, het zuiderland.
  • Bij Australië denken mensen aan kangoeroes, het Operagebouw in Sydney, eucalyptusbomen en koalaberen.
  • Australië heeft officieel de Engelse Koningin als staatshoofd, maar dat is alleen een symbolische functie. In de praktijk is het land een parlementaire democratie met een gouverneur als staatshoofd. De hoofdstad is Canberra. Het land bestaat uit 6 deelstaten, die allemaal gedeeltelijk zelfbestuur hebben.
  • Er wonen in Australië ruim 22 miljoen mensen, met name in de grote steden. De belangrijkste steden zijn Sydney, Melbourne (de oude hoofdstad), Brisbane, Adelaide en Perth. De meeste steden liggen in het (zuid)oosten.
  • Hoewel Australië het kleinste continent is, zijn de afstanden erg groot. Om de mensen in het dunbevolkte binnenland snel te kunnen bereiken, maakt men voor dringende medische zorg gebruik van de Flying Doctors. Kinderen, die in afgelegen gebieden wonen, gaan ook niet naar school, maar krijgen les via een radioverbinding.