-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Aardkorst

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Oceanische korst)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In 2010 liet, na een paar honderd jaar geslapen te hebben, de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokul weer van zich horen. Gigantische aswolken werden maandenlang door de vulkaan uitgestoten en verstoorden het Europese luchtverkeer. Als je zo’n machtige vulkaan aan het werk ziet, kun je een beetje bevatten hoeveel oerkrachten er in die aarde waarop we leven, verborgen zitten. Zo’n vulkaan moet je van gepaste afstand gadeslaan. Dichtbij komen is gevaarlijk, zeker bij vulkanen die op een explosieve manier uitbarsten.

Gelukkig hebben we op aarde een redelijk veilige harde buitenkant waarop we met zijn allen leven. Op een paar plaatsen dringt daar vanuit de ondergrond vulkanisch materiaal doorheen, maar op de meeste plaatsen blijft dat magma op gepaste diepte in de ondergrond.

De harde buitenkant van de aarde waarop we leven, noemen we de aardkorst. Onder die korst begint de mantel. Het buitenste laagje daarvan is ook nog hard. Samen met de korst vormt dat de steenschaal ofwel lithosfeer. Die lithosfeer heeft een dikte van zo'n 100 kilometer.

Definitie

De harde buitenkant van de aarde.

Voorbeelden

De aardkorst bestaat uit:

  • Oceanische korst. Deze bevindt zich niet alleen onder de oceanen maar ook op grote diepte onder de continenten. Deze korst heeft een dikte van ongeveer 10 km en bestaat uit relatief zwaar, donker gesteente dat we kennen als basalt.
  • Continentale korst. Deze bevindt zich alleen direct onder de continenten. Deze korst heeft een dikte van tientallen kilometers en bestaat uit relatief licht gesteente dat we kennen als graniet.

Toelichting

  • Vaak worden de begrippen aardkorst en steenschaal door elkaar gebruikt. Als je goed naar plaatjes kijkt, waarin de verschuiving van de aardplaten wordt uitgelegd, dan zie je dat je dus eigenlijk niet mag doen. De steenschaal is dikker dan de korst.
  • Steenschaal wordt ook wel lithosfeer genoemd. Lithos is het Griekse woord voor steen.
  • De aardkorst is het dunst onder de oceanen, met name bij de Mid-Oceanische ruggen.
  • De steenschaal bestaat uit verschillende stukken die als een legpuzzel in elkaar passen. Er zijn heel grote stukken bij maar ook vrij kleine. Die stukken noemt men aardplaten of aardschollen.
  • Onder de steenschaal bevindt zich de "vloeibare" asthenosfeer. In die asthenosfeer komen langzame bewegingen voor (convectiestromingen). De aardschollen drijven op dat vloeibare gesteente en bewegen met die warmtestromingen mee.