-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Index menselijke ontwikkeling

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Ontwikkelingspeil)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In New York City (Verenigde Staten van Amerika) zetelt het UNDP, het United Nations Development Programme (Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties). Dit is een hele grote ontwikkelingshulporganisatie die projecten in de Derde Wereld met geld ondersteunt en organiseert. Eén van hun activiteiten is het jaarlijks opstellen van een lijst met landen op volgorde van hun welvaartsniveau. Dat doen ze sinds het jaar 1990. Deze lijst noemt men de Human Development Index, ofwel de Index Menselijke Ontwikkeling (IMO).

Definitie

Maat om het niveau van ontwikkeling te meten, waarin wordt meegenomen de welvaart, de levensverwachting en het percentage alfabeten.

Voorbeeld

De IMO van Nieuw-Zeeland was in 2006 0,901. Dat betekent dat het land ongeveer 90% van het rijkste, welvarendste land scoort. In 2006 was dat IJsland.

Toelichting

  • Het meten van de mate van ontwikkeling van landen is niet zo eenvoudig. Vaak wordt hiervoor als maatstaf het Bruto Nationaal Product (BNP) per hoofd van de bevolking gebruikt. Dat is echter een cijfer waar de nodige voorzichtigheid mee moet worden genomen als men landen gaat vergelijken. Zie voor een verdere toelichting de betreffende wikipagina.
  • Om landen beter te vergelijken moet men behalve het welvaartspeil ook andere dingen meenemen zoals het percentage mensen dat kan lezen en schrijven en ook de levensverwachting van de bevolking, hoe oud worden mensen gemiddeld?
  • Samen levert dat de IMO op, in het Engels Human Development Index (HDI)

Hierbij wordt elk jaar opnieuw het land dat er het beste voorstaat op die indexschaal op 1 gezet.

  • In de IMO staan ongeveer 180 landen. Sommige landen geven aan de VN geen informatie door en daarvan is de IMO dus onbekend.
  • Het UNDP is ook de opsteller van de zogenaamde millenniumdoelen. Zie daarvoor de aparte Omopediapagina.