-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Oost-west tegenstelling

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Oost-West tegenstelling)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De landen die na de Tweede Wereldoorlog tot het Oostblok (Oost-Europa)) behoorden waren verenigd in het Warschau-pact, onder aanvoering van de Sovjet-Unie. Deze landen waren communistisch en hadden een planeconomie, een sterk door de staat gestuurde economie. Deze landen samen werden ook wel de Tweede wereld genoemd. De landen die tot het Westblok (West-Europa + Noord-Amerika) behoorden, waren verenigd in de NAVO. Dit waren landen die tegen een centrale rol van de overheid waren, maar voor een vrije werking van vraag en aanbod, een vrijemarkteconomie. Deze landen noemden zichzelf het vrije westen, hoewel natuurlijk niet alle landen even vrij waren. Deze landen werden samen ook wel de Eerste wereld genoemd. De grote verschillen tussen deze landen qua economie, bestuur, denkwijze en cultuur noem je de Oost-West tegenstelling.

Tussen deze twee groepen landen heeft na afloop van de Tweede Wereldoorlog lange tijd een strijd gewoed zonder dat er echt gevochten werd. Je noemt dit een koude oorlog. Tijdens de Cubacrisis leidde dit bijna tot een derde wereldoorlog.

Na 1989 (de val van de Berlijnse muur) en de opheffing van de Sovjet-Unie zijn de meeste voormalig communistische landen van de planeconomie afgestapt en geleidelijk overgegaan naar een vrijemarkteconomie. Sommige landen zitten nog steeds in deze overgangsfase.

Definitie

De grote verschillen die bestaan tussen communistische landen en kapitalistische landen.

Voorbeelden

  • NAVO.
  • Warschau-pact

Tekstverband

  • De Oost-West tegenstellingen zetten de verhoudingen tijdens de koude oorlog op scherp. Veel vroegere communistische landen zijn na de gebeurtenissen in 1989 geleidelijk toegetreden tot de Europese Unie van oorspronkelijk alleen West-Europese landen.
  • De oost-west tegenstelling in de wereld is dus steeds kleiner geworden.