-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Organisme

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Er zijn dieren, planten en bacteriën. Zo verschillend als ze zijn hebben ze ook iets gemeen: Ze leven! Nou ja, sommigen niet meer, die zijn dood. Toch is dood zijn iets anders dan niet leven (levenloos). Een baksteen leeft bijvoorbeeld niet, heeft ook nooit geleefd en zal dat ook niet gaan doen. Alles wat wel leeft (of dat heeft gedaan) noemen we een organisme.

Definitie

Alles wat leeft of geleefd heeft.

Voorbeelden

Tekstverband

  • Organismen kunnen op verschillende niveaus worden onderzocht. Op het niveau van moleculen, cellen, organen of orgaanstelsels, individuen, populaties of ecosystemen.
  • Het leven heeft verschillende kenmerken. Leven kan groeien, zichzelf in stand houden, voortplanten, reageren, stoffen in zich opnemen en weer afgeven. Over al deze kenmerken gaat de biologie. Biologie is dus de leer van het leven. Bij biologie wordt het leven ook netjes ingedeeld in groepen. Het indelen van al het leven in overzichtelijke groepen (planten, dieren, bacteriën) noemen we ordening.
  • Een micro-organisme is zo klein dat het met het blote oog niet te zien is.
  • Veel van die micro-organismen leven van resten van andere organismen. Zij spelen een grote rol bij de productie van bijvoorbeeld brood en bier (gist), maar kunnen soms ook ziektes veroorzaken.