-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Overeenkomst

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Al een paar dagen zien de ouders van Niels dat hij niet goed in zijn vel zit. Hij heeft een slecht humeur en wil op een gegeven moment niet meer naar school. Het hoge woord komt eruit; hij wordt door een paar jongens op school gepest. Ze melden dat aan zijn mentor en die komt er al snel achter wie daarvoor verantwoordelijk zijn. Hij stelt Niels voor om samen met hem die jongens te confronteren met hun gedrag en hen daarop aan te spreken. Het gesprek loopt goed. De jongens bekennen schuld en zeggen dat het in hun ogen allemaal erg onschuldig was. Ze snappen nu dat ze veel te ver zijn gegaan. De mentor komt tot een overeenkomst. Hij laat het er bij zitten als de jongens een pestcontract ondertekenen. Daarin staat dat ze niet meer zullen pesten en als ze dat toch doen, zullen worden doorverwezen naar de directeur van de school die dan verdere stappen zal ondernemen. Na afloop van het gesprek geven de jongens Niels een hand en beloven het nooit meer te zullen doen.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Vast onderdeel van iets overeenkomen is elkaar de handen schudden
  • Wat je elkaar belooft – Iets wat je met elkaar afspreekt.
  • Afspraak tussen twee of meer partijen over wat je met of voor elkaar zult doen.
  • Gezamenlijke verklaring van twee of meer partijen waarin staat wat men in de toekomst gaat doen. Deze verklaring wordt door alle partijen ondertekend.

Voorbeelden

  • De landen van de EU sluiten een overeenkomst over de toekomstige toetreding van Kroatië tot de Europese Unie.
  • Na jaren van dreigende oorlog komen de Eerste en de Tweede Wereld overeen hun wapenarsenaal te verkleinen en een einde te maken aan de Koude Oorlog.

Tekstverband

  • Woorden die met bovenstaande betekenis van overeenkomst te maken hebben zijn: verdragakkoordregelingpactverbintenis
  • Overeenkomst kan ook betekenen dat twee dingen op elkaar lijken en bij elkaar passen. Bijvoorbeeld een tweeling vertoont veel overeenkomst of de kleur van de jurk komt goed overeen met de schoenen. Een synoniem van overeenkomst is in dit geval gelijkenis.