-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Overleg:Afrika

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Afrika

Omschrijving

Het zwarte continent, zo wordt Afrika ook wel genoemd. Het qua oppervlakte op één na grootste werelddeel wordt bevolkt door zo’n 800 miljoen mensen, die voor het grootste deel van negroïde afkomst zijn. Afrika is synoniem voor Derde Wereld, bijna alle landen zijn arm tot zeer arm met uitzondering van Zuid-Afrika waarin met name de blanke bovenlaag van de bevolking het economisch goed heeft. Afrika staat ook voor burgeroorlogen, hongersnoden, grote culturele verschillen tussen de inwoners van veel staten. Dat kun je zeker voor een deel verklaren door de koloniale geschiedenis van het continent. De meeste delen van Afrika zijn met name door Engelsen en Fransen en in mindere mate door Duitsers, Belgen, Nederlanders en Portugezen verdeeld zonder rekening te houden met de plaatselijke bevolking. Dit gebeurde met name in de negentiende eeuw.

Definitie

Op één na grootste werelddeel (30 miljoen km2) gelegen tussen de Atlantische Oceaan in het westen, de Indische Oceaan in het oosten en de Middellandse Zee in het noorden.


Voorbeelden

Afrika is één van de zeven werelddelen. De overige zijn Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Australië (Oceanië) en Antarctica. Op de kaart staat Afrika geel ingekleurd.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De 7 continenten

Toelichting

  • Afrika is een werelddeel met weinig relief. De meeste gebieden zijn vlak tot heuvelachtig. Het gaat daarbij om kustvlakten en hooggelegen plateaus. Er komen slechts enkele hooggebergten voor zoals de Atlasketen in het noordwesten. De hoogste berg is de Kilimanjaro (5892 meter) in Tanzania.
  • Afrika kent zeer droge, maar ook erg natte gebieden. In het noorden ligt de grootste woestijn op aarde, de Sahara. Daaromheen vind je steppegebieden en in het zuiden ook veel savannen. Rondom de evenaar ligt het tropisch regenwoud.
  • Afrika is verdeeld in 53 onafhankelijke staten. Het aantal grote steden is niet zo groot. De meeste mensen leven op het platteland. De meeste mensen hebben een vaste verblijfplaats maar er leven ook nomaden (bijvoorbeeld de Toeareg in de Sahara).
  • Het noordelijk deel van het continent is islamitisch. Het zuidelijk gedeelte van het werelddeel heeft een veel gevarieerdere cultuur.