-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Overurbanisatie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Straatbeeld in Dharavi - Klik op foto voor vergroting

In Mumbay, de grootste stad van India, heb je veel sloppenwijken. De grootste daarvan is Dharavi. Alle bewoners van deze wijk zitten in feite illegaal in deze stad. Ze zijn niet geregistreerd bij de gemeente en ze hebben geen bouwvergunning aangevraagd toen ze hun huisje van afval bouwden. Voor de overheid is het gissen hoeveel mensen er wonen. Schattingen lopen uiteen van 500.000 tot één miljoen. Al deze mensen zijn de afgelopen jaren vanaf het platteland naar de steden getrokken op zoek naar een beter bestaan. De stad kan deze trek niet aan. Er is sprake van overurbanisatie.

Definitie

Een zo grote toestroom van mensen van het platteland naar de stad, dat in de stad problemen ontstaan met de huisvesting, werkgelegenheid en vervoer.

Voorbeelden

  • Door overurbanisatie ontstaan sloppenwijken op de slechtste gedeelten van de stad.
  • Door overurbanisatie is er grote werkloosheid. Om toch iets te eten te hebben zoeken de mensen hun toevlucht in de informele sector ofwel vluchtsector.
  • Door overurbanisatie is het wegennet en het openbaar vervoer overbelast. Gigantische verkeersproblemen zijn dan het gevolg.

Toelichting

  • Urbanisatie betekent de trek van het platteland naar de stad. De toevoeging ‘over’ laat zien dat deze trek veel te groot is en in de stad tot problemen leidt.
  • In de Westerse landen kun je de periode van de urbanisatie koppelen aan de ontwikkeling van de industrie. Mensen trokken naar de steden omdat er werk was.
  • In veel ontwikkelingslanden gebeurt nu het omgekeerde. Mensen trekken niet naar de stad omdat daar werk is, maar omdat er geen werk is op het platteland. Men urbaniseert dus in feite uit wanhoop. Men trekt het liefste naar de grote steden omdat daar toch de beste mogelijkheden zijn om aan inkomen te komen.
  • Om uit het probleem van de overurbanisatie te komen, is het niet voldoende je alleen te richten op de mensen in de stad zelf. Dat is eigenlijk dweilen met de kraan open. Het helpt niet als je elk jaar een aantal mensen kunt helpen, maar er tegelijkertijd een veelvoud daarvan zich in de stad vestigt. Oplossing moet liggen op het platteland. Mensen moeten geen reden meer hebben om naar de steden te trekken.