-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Pakistan

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
kaart van Pakistan.

In Zuid-Azië had Groot-Brittannië een gigantische kolonie, Brits-Indië. Dit reusachtige land werd voornamelijk bevolkt door Hindoes, maar in het westen en oosten van het gebied kwamen ook minderheden voor van moslims. Toen er een einde kwam aan het koloniale bestuur van Brits-Indië werd in 1947 besloten om voor die moslims een apart land te maken, Pakistan. Dit gebied bestond uit twee delen, West-Pakistan en Oost-Pakistan. Nadat het ongeveer 10 jaar lang gedeeltelijk zelfbestuur had, werd het in 1956 echt onafhankelijk. Na de onafhankelijkheid vond Oost-Pakistan dat het werd achtergesteld en scheidde dat gebied zich twee jaar later af als Bangladesh. West-Pakistan heette vanaf toen gewoon Pakistan. In hetzelfde jaar (1958) kreeg Pakistan ook een nieuwe hoofdstad. Ver van de kust in het grensgebied met buurland India werd een nieuwe hoofdstad gebouwd, Islamabad. Letterlijk betekent dat de stad van de Islam.

Definitie

Land in Zuid-Azië, dat vroeger deel uitmaakte van Brits-Indië en waar het merendeel van de bevolking islamitisch is.

Voorbeeld

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Ligging van Pakistan in het zuiden van Azië.

Pakistan grenst aan Iran, Afghanistan, India, China en in het zuiden aan de Arabische Zee. Zie voor de ligging de nevenstaande kaart.

Toelichting

  • Na de onafhankelijkheid werd Pakistan een republiek. Er zijn in het land heel wat (bloedige) staatsgrepen geweest.
  • Het land kent twee verschillende gezichten, arm en rijk. Terwijl volgens de statistieken ongeveer 1/3 van de bevolking onder de armoedegrens leeft, kent het land ook moderne industrie. In 1998 voerde het land de eerste proef met een kernbom uit.
  • In Pakistan wonen ongeveer 175 miljoen inwoners. De grootste steden zijn Karachi (13 miljoen inwoners - de vroegere hoofdstad) en Lahore (7 miljoen inwoners). De nieuwe hoofdstad Islamabad telt zo’n 675.000 inwoners.
  • Het grootste deel van de bevolking is islamitisch en behoort tot de gematigde groep van de soennieten. Met name op het platteland leven ze vrij traditioneel en hebben de geestelijk leiders (imams) nog grote invloed.
  • Het grootste deel van Pakistan is vrij vlak. In deze vlakte stroomt de rivier de Indus. In het noorden van Pakistan komt veel reliëf voor. Daar ligt een deel van de Himalaya, het hoogste gebergte ter wereld. De op één na hoogste berg ter wereld (de K2) ligt op de grens van Pakistan en China (Tibet).
  • In het noorden van Pakistan ligt op de grens met India een gebied waar beide landen ruzie om maken. Dit gebied heet Kasjmir. Het wordt zowel bevolkt door hindoes als moslims
  • Pakistan kent een uitgesproken moessonklimaat met een natte, warme zomer en een koude, droge winter.