-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Pangea

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Het uit elkaar vallen van Pangea.

Zoals we tegenwoordig weten is de aardkorst waarop we leven continu in beweging. De als een legpuzzel in elkaar passende aardschollen, schuiven met een snelheid van hooguit enkele centimeters per jaar, uit elkaar, naar elkaar toe, onder elkaar of langs elkaar. Op sommige plaatsen wordt nieuwe aardkorst geschapen, terwijl op andere plaatsen juist korst verloren gaat door opsmelting. Die bewegingen gaan met name aan de randen van de schollen niet altijd soepel waardoor de aarde met enige regelmaat getroffen wordt door aardbevingen.

Aan het begin van het Mesozoïcum lagen alle grote landmassa’s bij elkaar. Dit reuzecontinent was omgeven door één geweldig grote oceaan. Aan het begin van de vorige eeuw heeft de Duitser Alfred Wegener dit reuzecontinent voor het eerst beschreven. Hij noemde het Pangea. Dat woord komt uit het Grieks en betekent letterlijk de "hele (pan) aarde (gaia)".

Definitie

Oercontinent dat ongeveer 250 miljoen jaar geleden ontstond en ca 200 miljoen jaar geleden uit elkaar begon te vallen.

Voorbeelden

  • In zijn beroemde boek “Het ontstaan van de continenten en oceanen”, staan kaartjes waarop het uiteenvallen van Pangea te zien is. De bovenste foto op deze wiki-pagina komt uit dit boek.
  • In de animatie is te zien, hoe in de loop van de tijd Pangea uit elkaar is gevallen.

Toelichting

Pangea animation 03.gif
  • Het oercontinent Pangea heeft natuurlijk niet altijd bestaan. De afzonderlijke continenten lagen daarvoor los en zijn bij de vorming van Pangea op elkaar gebotst. Dat zorgde voor gebergtevorming. Die bergen zijn tegenwoordig nog steeds zichtbaar in het landschap, al zijn ze door verwering en erosie wel lager en meer afgerond geworden.
  • Zo is het Appalachen-gebergte in het oosten van Noord-Amerika en het Scandinavisch Hoogland in het noordwesten van Europa ontstaan toen beide continenten op elkaar botsten. De Oeral (in Rusland) is ontstaan toen bij de vorming van Pangea Europa en Azië op elkaar botsten en met elkaar versmolten.
  • Pangea was omgeven door één reusachtige oceaan die Panthalassia wordt genoemd. Heel veel landgebieden van Pangea lagen erg ver van zee af en waren om die reden uitgesproken droog. Er kwamen toen dus veel meer woestijnen voor dan nu.
  • Op de plaats waar vroeger het centrale deel van Pangea lag (daar ligt nu zeg maar Afrika) was de aardkorst buitengewoon dik. Daar isoleerde die korst de onderliggende warmte in de mantel beter. Dat kun je tegenwoordig nog steeds meten. De mantel is er nog steeds erg heet.
  • De oude spelling van Pangea is Pangaea, dus met een extra a.