-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Staten-Generaal

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Parlement)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

“Leden van de Staten-Generaal”, zo begint Koning Willem Alexander elk jaar volgens traditie zijn troonrede. Naast alle leden van het kabinet zitten alle leden van de Eerste en de Tweede Kamer in de Ridderzaal in Den Haag. Het gebeurt niet dagelijks dat de hele volksvertegenwoordiging samen vergadert, dan moet er iets heel bijzonders aan de hand zijn, maar Prinsjesdag is zo’n bijzondere dag. Normaal vergaderen de leden van de Eerste en de Tweede Kamer apart. Samen vormen zij de Staten-Generaal.

Definitie

Eerste en Tweede Kamer samen.

Synoniem

  • Parlement
  • Volksvertegenwoordiging

Toelichting

  • De Staten-Generaal vormt de zogenaamde wetgevende macht. De regering stelt wetten voor, maar voordat die mogen worden uitgevoerd moet het parlement zijn goedkeuring geven.
  • Heel veel landen hebben een zogenaamd tweekamerstelsel in de volksvertegenwoordiging. Dat dateert uit de tijd dat er onderscheid werd gemaakt tussen de elite (adel, geestelijkheid) en het volk. Men sprak vaak van het Hogerhuis en het Lagerhuis.
  • Tegenwoordig bestaat dat onderscheid niet meer al wordt de Eerste Kamer door velen nog steeds gezien als de kamer waarin alles wat chiquer gebeurt. Eerste Kamerleden zouden ook wat behoudender zijn in hun beslissingen.
  • Terwijl vroeger de Eerste Kamer het machtigste was, zijn de rollen nu omgedraaid. De Tweede Kamer beslist als eerste over plannen en daarna kijken de senatoren (leden van de Eerste Kamer) of die beslissingen goed, volgens de regels, zijn genomen. Terwijl de Tweede Kamer dagelijks in het nieuws is, komt de Eerste Kamer alleen in beeld als er heel spannende dingen in de politiek gebeuren. Voor de rest doen de senatoren hun werk nogal onopvallend.