-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Zelfvoorzienende landbouw

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Peasant)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Zelfvoorzienende landbouw komt vooral voor in de ontwikkelingslanden. Boeren hebben weinig middelen om hun productie te vergroten en hebben daar vaak ook geen behoefte aan. Zo lang ze maar voldoende produceren voor zichzelf, is dat voldoende. Een eventueel overschot wordt verkocht langs de straat of op de markt en brengt zo wat extra geld in het laatje.

In ontwikkelingslanden komt zelfvoorzienende landbouw voor bij de voedselgewassen. De meeste landbouwproducten uit de Derde Wereld die bij ons in de supermarkt liggen komen van grote commerciële bedrijven die vaak in handen zijn van westerse bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan bananen of ananassen. De productie daarvan heeft niets met zelfvoorzienende landbouw te maken.

Definitie

Vorm van landbouw waarvan de opbrengst bestemd is voor eigen gebruik.

Voorbeelden

De kleine boertjes in Indonesië hebben het moeilijk. De beste grond in het land is ingepikt door de grote ondernemingen die vaak in westerse handen zijn. Er blijft weinig voor hen over. Zij produceren met vooral dierlijke en menselijke kracht in plaats van met machines. Men produceert voor zichzelf. In feite gaat aan hen de economische crisis voorbij omdat ze buiten de wereldeconomie staan.

Tekstverband

  • Bij zelfvoorzienende landbouw spreekt men in de literatuur vaak over peasants. Een peasant is dus een kleinschalige boer, die landbouw bedrijft voor de zelfvoorziening.
  • De Nederlandse term hiervoor is keuterboer.
  • Het tegenovergestelde van een peasant is dan een farmer. Dit is een boer die wel gaat voor de winst en probeert zo grootschalig mogelijk te produceren.
  • Je moet oppassen zelfvoorzienende landbouw en extensieve landbouw niet door elkaar te halen. Iemand kan best extensieve landbouw voeren en toch commercieel (dus voor de handel) bezig zijn. Een goed voorbeeld zijn schapenboeren in Australië. Zij houden hun schapen op grote stukken grond. De "schapendichtheid" is dus niet zo groot. Toch zijn de schapen wel bedoeld om te verkopen. Dit heeft dus niets te maken met zelfvoorziening!