-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Piramide

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De drie piramides van Gizeh. Links, Mykerinos. Midden, Chefren en rechts, Cheops.

Beschrijving

Als je in Egypte langs de Nijl rijdt richting het zuiden, dan kom je vanzelf voorbij de plaats Gizeh. Zodra je daar aankomt, dan kun je niet naast drie enorme piramides kijken. Dit zijn de beroemde piramides van Gizeh met de minstens even beroemde Sfinx. In de tijd van de oude Grieken is er een lijst gemaakt van zeven bouwwerken. In die tijd vonden de mensen die gebouwen zo indrukwekkend dat ze deze gebouwen wereldwonderen noemden. De piramides van Gizeh is één van die wereldwonderen.

Piramides zijn ontzettend sterke vormen. Zo sterk dat ze er na 4000 jaar nog steeds staan. Sterker nog, het zijn de enige en de oudste gebouwen op die lijst van wereldwonderen die tegenwoordig nog bestaan. Er zijn nog veel vragen rondom de piramides. Een piramide is een graftombe voor een Egyptische koning (farao). Aan een piramide werd vaak meer dan 20 jaar gewerkt door Egyptische boeren en andere werklui. Het bouwen van een piramide is erg duur en lang niet alle koningen hadden daar genoeg geld voor. Daarom zijn niet alle Egyptische koningen in piramides begraven. De meeste piramides zijn gebouwd tussen 4500 en 3500 jaar geleden oftewel tussen 2500 en 1500 voor Christus.

Bij deze graftombes lijken de hunebedden die rond dezelfde tijd zijn gebouwd wel kinderspel. Toen de mensen in Nederland nog in kleine stammen bij elkaar woonden, was Egypte al een groot rijk waar er genoeg middelen waren om zulke enorme gebouwen te maken.

Definitie

Een graftombe in de vorm van een piramide.

de piramide van Cheops

Voorbeelden

Piramides van Gizeh

  • Piramide van Cheops (Choeffroe) (146 meter hoog)
  • Piramide van Chefren (143 meter hoog)
  • Piramide van Mykerinos (65 meter hoog)

Trappiramide en geknikte piramide van Snofroe.

Toelichting

  • Niet alleen de Egyptenaren bouwden piramides, ook de Azteken, Maya's en andere volken uit Zuid- en Midden-Amerika deden dat. Bij deze stammen dienden de piramides vaak als tempel en niet als graftombe. Deze piramides zijn ook pas veel later gebouwd.
  • Ook in China vinden we piramides.
  • De meeste wetenschappers nemen aan dat de piramides als graftombe gebruikt zijn, maar er zijn ook wetenschappers die beweren dat de piramides een zuivere symbolische functie hadden en gebruikt werden als tempel of sterrenwijzer.
  • De drie piramides van Gizeh lijken qua vorm sterk op de drie centrale sterren van het sterrenbeeld Orion. Een luchtschacht van de piramide van Cheops staat op een bepaalde tijd precies op deze sterren gericht. Sommige wetenschappers denken daarom dat de piramides een functie als sterrenwijzer hadden en dat de oude Egyptenaren het zaaiseizoen hierop afstelden.
  • Er zijn aanwijzingen dat er nog een aantal verborgen kamers te vinden zijn in de piramide van Cheops. Onderzoek in een luchtschacht vanuit de koningskamer met een kleine robotauto leverde onlangs nog de vondst van een deur met een hendel op. Men heeft een gaatje geboord in deze deur en met een camara achter de deur gekeken, helaas bleek er achter de deur nog een deur te zijn. De onderzoekers zijn nu aan het uitwerken hoe ze achter de nieuw ontdekte deur kunnen kijken. De deuren zijn schuifdeuren (net als oorspronkelijk in de toegang tot de koninginnekamer zat).
  • De piramide van Cheops is gebouwd van kalksteen en was oorspronkelijk afgewerkt met gepolijst (=glad) kalksteen aan de buitenzijde. De piramide moet hierdoor fantastisch mooi geglanst hebben en van heel ver te zien zijn geweest. Helaas is deze mooie buitenkant in de loop van de tijd door de plaatselijke bevolking weggehaald, waarschijnlijk om andere gebouwen van te bouwen. Alleen de moeilijk bereikbare top van de piramide lijkt nog het meest op het oorspronkelijke bouwwerk.
  • Door de ingewikkelde vorm en de zeer precieze afwerking wordt de piramide van Cheops ook wel gezien als een wiskundig wonder!