-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Plantage

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Palmolie afkomstig uit Afrika

De palmolie in deze verpakking wordt gebruikt in zeep en andere ontvetters, in frituurolie en margarine, in koekjes en nog veel meer producten. De oliepalm levert daarnaast veevoer en niet te vergeten biobrandstof. Palmolie is een product uit de tropen. Het komt vooral uit Maleisië en Indonesië, maar ook uit Afrika (Ghana) zoals de foto laat zien.

Palmolie wordt geproduceerd op speciaal aangelegde plantages. Het zijn zeer grote bedrijven waar grote stukken tropisch regenwoud voor worden opgeofferd. De bedrijven zijn in westerse handen en leveren de multinationals grote winsten op.

Definitie

Groot landbouwbedrijf waarop op grote schaal gewassen worden verbouwd in monocultuur (het gaat dus meestal om één gewas)

Voorbeelden

  • Suikerrietplantage
  • Theeplantage
  • Koffieplantage
  • Palmolieplantage

Toelichting

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Theeplantage in Indonesië
  • Plantages komen het meeste voor in de tropen waar ze in de koloniale tijd zijn aangelegd door de overheersers. De koloniën dienden tenslotte als wingewest voor ons. Ter plaatse werden inheemse mensen te werk gesteld die voor lage lonen moesten werken. Vaak was er in de 16e, 17e en de 18e eeuw ook sprake van slavernij.
  • Ook buiten de tropen komen plantages voor. In het zuiden van de Verenigde Staten bijvoorbeeld had je katoen- en tabaksplantages.
  • Bij plantages gaat het altijd om monocultuur. Er wordt op grote schaal één product verbouwd. De kans op verspreiding van ziektes is bij monocultuur groot. Daarom moet men vaak gebruik maken van pesticiden en insecticiden om onkruid en ongedierte te bestrijden. Dat wordt als een nadeel van plantages gezien.
  • Andere nadelen liggen in te intensief gebruik van het land, het feit dat de meeste winst naar het buitenland gaat en het feit dat de beste gronden voor de plantages gebruikt worden en ten koste gaan van de voedselgewassen voor de eigen bevolking.
  • Voorstanders van de plantages wijzen op de werkgelegenheid en op de aanleg van wegen en spoorlijnen om de producten naar de havens te kunnen vervoeren. Die infrastructuur komt ook ten goede aan de inheemse bevolking.