-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Plant

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Planten)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De onderdelen van een tak: 1.Lid 2. Bladoksel 3. Okselknop 4. Eindknop 5. Blad 6.Knoop Klik op de foto voor een vergroting.

Planten zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt planten herkennen aan hun takken, hun bladeren en hun bloemen. We gebruiken planten vaak in de tuin om de tuin mooi te maken. Vroeger in de 18e eeuw gaven de hoeveelheid planten in je tuin aan hoe belangrijk je was.

Planten bestaan uit verschillende onderdelen. Een plant heeft takken, bladeren, bloemen en wortels. De bladeren en bloemen zie je het beste in de zomer. Sommige planten laten hun bladeren in de herfst vallen, de bloemen zijn er dan ook al af gevallen. In de winter zie je dan alleen nog maar de takken. Bomen hebben ook nog een dikke stam waaraan alle takken groeien, niet alle planten hebben dat.

De takken van planten bestaan uit verschillende onderdelen (zie bovenste foto). Planten hebben ook vaten, net als mensen. De vaten van planten verschillen wel met die van mensen. Planten hebben namelijk geen bloed, ze hebben water met daarin opgelost suiker. Hier kun je bijvoorbeeld kauwgom van maken.

Definitie

Organismen met bladgroen, die aan fotosynthese doen en daarbij zuurstof maken wat wij weer inademen.

Voorbeelden

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Veronica is een voorbeeld van een plant
  • De sequoia (een boom) uit Amerika kan meer dan 100 meter hoog worden. De hoogste is 112 meter hoog. Dat is hoger dan het Vrijheidsbeeld in New York!
  • In Amerika staan bomen van bijna 5000 jaar oud in een beschermd bos in Californië.

Toelichting

  • Veel namen van planten hebben te maken met wat ze er vroeger mee deden. Zo maakten ze van een bepaalde plant vaak fluitjes. Dat heet nu fluitenkruid.
  • Planten worden tegenwoordig nog overal voor gebruikt: van medicijnen tot speelgoed, van muziekinstrumenten tot tekenpapier. We gebruiken planten al heel lang: volgens wetenschappers gebruikten mensen 20.000 jaar geleden al planten als gereedschap en voor medicijnen.