-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Politiek

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Er zijn maar weinig woorden die elke dag in het journaal voorkomen. Het eindigt altijd met het weer. Ook het woord politiek komt elke keer weer aan bod. Of het nu de gemeentelijke politiek betreft, de provinciale of de landelijke of de politiek in de Verenigde Staten. Politiek is altijd en overal. Toch is het nog niet zo makkelijk om eenvoudig uit te leggen wat dat woord precies inhoudt en wanneer iemand een politicus is. Je zou kunnen zeggen dat politiek draait om besturen, om het gebruiken van macht, om voor groepen in de samenlevingen beslissingen te nemen enzovoort.

Definities

  • Het beïnvloeden van mensen met de bedoeling om mensen voor jouw ideeën te laten kiezen.
  • Alles wat te maken heeft met het besturen van een land, provincie of gemeente.

Voorbeelden

  • De Nederlandse regering voert een bepaalde buitenlandpolitiek. Men heeft zich bijvoorbeeld aangesloten bij de NAVO en de EU. De minister van Buitenlandse Zaken overlegt met zijn ambtsgenoten in het buitenland over de hulpverlening aan Haïti.
  • De Nederlandse regering bedrijft politiek. Dat wil zeggen dat ze nadenken over problemen en hoe die op te lossen. Men maakt keuzes. Men vindt sommige dingen goed en andere dingen niet. De regering stelt wetten op, maakt bepaalde zaken strafbaar, bepaalt minimumprijzen voor levensmiddelen, denkt na over de verhoging van de leeftijd waarop men voor het eerst AOW ontvangt enzovoort.

Tekstverband

  • Mensen die zich van overheidswege bezighouden met de politiek noemt men een politicus. Een vrouwelijke politicus is een politica. Journalisten en docenten maatschappijleer kunnen zich ook bezighouden met politiek, maar worden geen politici genoemd.
  • Binnen de politiek bestaan politieke stromingen. Je kunt gaan voor vrijheid, voor verlaging van belastingen, voor het milieu, voor het welzijn van dieren, voor eerlijkere verdeling van de inkomens en wat al niet.
  • Het meest in het oog springende verschil is tussen rechtse en linkse partijen. Rechtse partijen zijn wat behoudender en gaan meer voor de belangen van het individu, terwijl linkse partijen wat meer gaan voor een eerlijkere verdeling van de welvaart in de samenleving.
  • Als je zegt dat iemand een politiek spelletje aan het spelen is, bedoelt men dat iemand op een listige manier zijn gelijk probeert te halen.