-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Poolstreek

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Eén van de meest noordelijk gelegen nederzettingen ter wereld, Resolute. Dit plaatsje ligt in Canada ten noorden van de poolcirkel.

Koud, kouder, koudst! Leven in de poolstreken is geen pretje. De leefomstandigheden zijn er buitengewoon moeizaam. Met een beetje geluk komt in de korte zomer de temperatuur boven nul uit, maar ’s winters is het vooral koud. De temperatuur kan dalen tot tientallen graden onder nul en dat een aantal maanden lang. Bovendien is het dan donker. Soms komt maandenlang de zon niet boven de horizon uit. Sneeuwen doet het erg weinig, maar de gevallen sneeuw blijft natuurlijk wel liggen.

Landbouw is in die streken daardoor onmogelijk. Toch leven er op de eilanden en het vasteland in de buurt van de noordpool wel degelijk mensen. Het zijn de eskimo’s of, zoals ze zichzelf noemen: de inuït.

In het verleden trokken ze als nomaden rond aan de rand van de ijsvlakten van Groenland, Canada en Siberië. Ze leefden in hutten die ze van sneeuw maakten (iglo’s). Tegenwoordig leven de meeste inuït, net zoals wij, sedentair in dorpen. Ze leven nog steeds van de jacht op zeehonden, maar kunnen in plaatselijke supermarkten ook alle dingen kopen, die wij hier gewend zijn. Alles moet wel worden ingevlogen en is dus duurder dan hier.

Definitie

Gebieden in de buurt van de noordpool en de zuidpool.

Voorbeelden

 • De poolstreken kunnen op twee manieren begrensd worden:
  • De wiskundige begrenzing. De zogenaamde poolcirkels op 66 ½ graad noorder- en zuiderbreedte vormen dan de grens met de gematigde zone.
  • De thermische begrenzing. Deze komt overeen met de boomgrens, ofwel de 10 graden isotherm van de warmste maand.
 • Tot de poolstreken kunnen gerekend worden het uiterste noorden van Canada en Alaska, Scandinavië, Siberië en op het zuidelijk halfrond Antarctica.

Toelichting

 • Bij de wiskundige begrenzing kijkt men tot welke breedtegraad het verschijnsel van de pooldag en de poolnacht voorkomt. De pooldag heeft 24 uur licht; de zon gaat niet onder. De poolnacht heeft 24 uur donkerte; de zon komt niet op. Op de poolcirkel zelf komt dat één maal per jaar voor, maar hoe dichter je bij de pool komt, hoe langer de poolnacht en pooldag duren. Op de zuidpool en noordpool duren die precies een half jaar. Het is dus een half jaar donker en daarna een half jaar licht.
 • Let erop dat wanneer het in de buurt van de noordpool pooldag is, het op het zuidelijk halfrond poolnacht is. Als je op een excursie naar de zuidpool wilt, zul je dus moeten gaan in onze winter, want dan is het op het zuidelijk halfrond zomer en is het er 24 uur per dag licht.
 • Bij de thermische begrenzing kijk je naar de boomgrens. De poolstreken kennen geen begroeiing van naaldbomen. Naaldbomen kunnen best tegen felle winterkou, maar moeten in de zomer een gemiddelde temperatuur hebben boven de 10 graden Celsius. Als dat niet wordt gehaald, groeien de bomen niet.
 • Binnen de poolstreken kun je nog onderscheid maken tussen het sneeuwklimaat en het toendraklimaat. Bij sneeuwklimaten komt de temperatuur het hele jaar door niet boven de nul graden uit en groeit er niets. Bij toendraklimaten ligt de zomertemperatuur tussen de 0 en de 10 graden en heb je een begroeiing van grassen en lage struikjes.
 • In de buurt van de zuidpool wonen geen eskimo’s. Op Antarctica en omliggende eilanden zijn wel een flink aantal wetenschappelijke onderzoeksstations te vinden waar in de zomer duizenden mensen bezig zijn met onderzoek of het onderhouden van de bases.
 • In de klimaatclassificatie van Köppen behoren de poolstreken tot de E-klimaten.