-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Bevolking

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Populatie)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

China heeft de grootste bevolking ter wereld, ongeveer 1.4 miljard mensen in 2010. Elk jaar komen daar nog eens zo’n 25 miljoen Chinezen bij. Vaticaanstad heeft de kleinste bevolking van alle staten. Dat land telt minder dan 1000 inwoners. Om de bevolking van een gebied te bepalen, tel je iedereen die er woont bij elkaar op, ongeacht of ze autochtoon of allochtoon zijn, tot een etnische minderheid behoren of niet, of ze de nationaliteit van het land hebben of niet.

Definitie

Alle inwoners van een gebied of staat bij elkaar.

Voorbeelden

  • Nederland heeft een bevolking van ongeveer 16.6 miljoen mensen. Twintig procent daarvan is van allochtone afkomst.
  • Het op één na volkrijkste land ter wereld is India. Omdat de bevolking van dat land harder groeit, dan die van China, is de voorspelling dat India in 2035 de meeste inwoners zal hebben.

Tekstverband

  • Andere namen voor de bevolking zijn populatie of inwonertal.
  • Er zijn op aarde dunbevolkte en dichtbevolkte gebieden. De bevolkingsdichtheid bereken je door de bevolking te delen door het aantal vierkante kilometers. Het dichtstbevolkte land ter wereld is Monaco. Daar is een bevolkingsdichtheid van meer dan 16.000 mensen per km2. In Nederland is de bevolkingsdichtheid ongeveer 398 inwoners per km2.
  • In 2010 bedroeg de wereldbevolking ongeveer 6.6 miljard mensen. Per jaar groeit die bevolking met zo’n 80 miljoen mensen. Vooral in de ontwikkelingslanden groeit de bevolking snel.