-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Postvulkanisch verschijnsel

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Vulkanische activiteit kun je altijd in verband brengen met plaatsen waar vloeibaar gesteente uit de diepte van de aarde aan de oppervlakte komt. Meestal gebeurt dat aan de randen van aardschollen of bij hotspots. Het magma moet wel kans zien de oppervlakte te bereiken. Hoe dikker de aardkorst, hoe moeilijker dat is. Soms kan in een gebied dat magma de oppervlakte niet meer bereiken. Dat kan bijvoorbeeld wanneer bij gebergtevorming die korst zodanig in elkaar wordt gedrukt, dat er geen ruimte meer is voor dat magma. Wel kunnen in die gebieden nog tekenen zijn dat er vroeger vulkanisme was. Dit zijn de zogenaamde postvulkanische verschijnselen.

Definitie

Verschijnsel dat zich voordoet in gebieden waar vroeger actief vulkanisme was.

Voorbeelden

Toelichting

  • Met name fumarolen kunnen ook een aanwijzing zijn dat een vulkaan weer actief wordt. Als een vulkaan in één keer veel meer gassen uitstoot, is dat een aanwijzing dat er een eruptie op handen is.
  • Het Latijnse woord post betekent letterlijk na. Postvulkanische verschijnselen zijn dus verschijnselen die zich na de echte erupties voordoen in een vulkanisch gebied.
  • De grote hoeveelheid aardwarmte kan door de mens gebruikt worden, bijvoorbeeld om energie mee op te wekken. Zo wordt op IJsland de vulkanische warmte gebruikt om huizen en kassen mee te verwarmen. Simpel een kwestie van buizen de grond in jagen en daar water doorheen laten stromen. De aarde verhit dat water dan. Men noemt dat geothermische energie.