-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Prehistorie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Mensen lopen al een paar miljoen jaar rond op aarde, maar pas sinds enkele duizenden jaren is de mens gaan schrijven. De periode voordat mensen gingen schrijven noemen we de prehistorie. Uit die tijd zijn er geen geschreven berichten. Alles wat we weten over mensen uit die periode hebben we gehaald uit gebruiksvoorwerpen, zoals potten, kleding en sieraden en uit grotschilderingen.

Definitie Tijd van Jagers en Boeren

Geschiedenis van de mens van vóór de geschreven overleveringen/bronnen.

Voorbeelden

Veel voorwerpen hebben wij in graven of grafheuvels gevonden. Ook de hunebedden hebben ons veel over de prehistorische mens geleerd. Een enkele maal heeft men goedbewaarde mensen in het veen gevonden, doordat hun lichamen niet vergaan zijn. Ook daardoor weten we meer over die oude tijden.

Tekstverband

  • Wat er allemaal geschied is, weten we vooral uit de geschreven berichten. Komt onze kennis over een bepaalde periode alleen maar van voorwerpen, spullen die zijn opgegraven, dan spreken we over de tijd van VOOR (pre) de geschreven berichten.
  • De prehistorie kan per land of streek verschillend zijn. In Egypte hield de prehistorie 3000 jaar voor Chr. al op en bij ons pas ongeveer bij het begin van onze jaartelling, het zogenaamde geboortejaar van Chr.