-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Prioriteit

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Het gaat niet goed met Achmed op school. De onvoldoendes stapelen zich op en ouders en docenten maken zich zorgen. Een gesprek met zijn mentor brengt wel duidelijkheid. Achmed maakt lange avonden als bordenwasser in een restaurant, voetbalt ’s middags met zijn vriendjes op straat en zit verder veel achter de computer op Hyves. Huiswerk komt bij Achmed op de laatste plaats. De mentor zegt tegen Achmed dat hij prioriteit aan school moet stellen als hij een diploma wil halen en niet voortijdig de school moet verlaten.

Definitie

Wat je het belangrijkste vindt.

Voorbeelden

  • Achmed moet het halen van een diploma op dit moment belangrijker vinden dan voetballen. Hij moet ervoor zorgen dat hij prioriteit stelt aan het maken van huiswerk.
  • Een ontwikkelingsland worstelt met de problemen van de armoede. Er is heel weinig geld. Ze stellen prioriteit in het veilig stellen van de voedselvoorziening.
  • De rijke landen geven ontwikkelingshulp aan dat arme landen. Ze verbinden daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat de regering prioriteit stelt aan het bestrijden van corruptie.

Tekstverband

  • Letterlijk betekent prioriteit voorrang.
  • Prioriteit stellen betekent dat je gaat bepalen welke zaken voorrang hebben, het eerste moeten gebeuren, het belangrijkste zijn.
  • Je kunt ook een prioriteitenlijst opstellen. Daarin schrijf je in volgorde op wat je het belangrijkst vindt.