-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Proletariër

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Kun jij je voorstellen dat er mensen zo arm zijn dat ze bij wijze van spreken alleen maar hun eigen kinderen bezitten en verder niets? Waarschijnlijk is dat voor jou heel moeilijk, want in Nederland zijn er bijna geen mensen die zo goed als niets bezitten. In veel delen van de wereld is dit wel het geval. Maar vroeger was de groep mensen die erg arm was ook groter dan tegenwoordig. In het Romeinse Rijk was er een grote groep mensen zo arm dat ze alleen hun kinderen bezaten. Hier stamt ook het woord proletariër vanaf.

In dit woord zit het Latijnse woord "proles", wat kinderen betekent. Het woord proletariër betekende dus: "een man die alleen zijn kinderen bezit". In onze tijd is het woord een synoniem geworden voor mensen die erg arm zijn.

Definitie

Een van de armere mensen in een land.

Toelichting

Rond 1900 zag een beroemde econoom, genaamd Karl Marx, in dat er een grote groep mensen in de fabrieken werkte die erg arm was en slecht betaald kreeg. Deze mensen waren erg afhankelijk van het bedrijf waar ze werkten. De econoom noemde deze groep mensen het proletariaat. Een groep van proletariërs dus.