-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Pullfactoren

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Laten we met zijn allen die oude vissersboot opknappen en proberen over zee Europa te bereiken. Daar kunt je goed leven: je kunt er werk vinden, je krijgt er loon, je krijgt er een woning, je kunt er van alles kopen, er wordt voor je gezorgd als je ziek bent, je kunt er met auto’s en bussen reizen. En als wij dan rijk zijn, laten we de vrouwen en kinderen overkomen.

Definitie

Kracht die ervoor zorgt dat mensen naar een gebied toe migreren.

Voorbeelden

  • Mensen die van de centrale steden naar de dorpen verhuizen, worden aangetrokken door de pullfactor rust en ruimte.
  • Amerika was het land van de onbegrensde mogelijkheden en vrijheid. Daar kwamen mensen op af, aangetrokken door werk, landbouwgrond, en vrijheid van meningsuiting.

Tekstverband

  • Pullfactoren zijn per definitie positief voor het ontvangende gebied. Iets is in een gebied meer/beter aanwezig dan in een ander gebied en dus migreert men er heen.
  • Het kan daarbij gaan om economische motieven (thuis is grote werkloosheid, geen toekomstmogelijkheden in bijvoorbeeld de landbouw), politieke motieven (vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid), woonmotieven (buiten de steden kun je voor hetzelfde geld als in de stad grotere en ook vrijstaande woningen kopen) of als gevolg van oorlog, natuurrampen en dergelijke.
  • Het hoeft bij dit begrip dus niet per se te gaan over migratie van land tot land, ook migratiebewegingen binnen een land worden door pullfactoren bepaald.
  • Het tegenovergestelde van pullfactoren zijn pushfactoren. Dit zijn de negatieve krachten die ervoor zorgen dat mensen hun woongebied willen verlaten.
  • Bij migratie moet je ook kijken naar tussenliggende hindernissen. Migreren van het ene gebied naar het andere doe je niet zo maar. Je moet je bezittingen verkopen, verzekeringen opzeggen, afscheid nemen van kennissen en familie. Alleen wanneer de pullfactoren elders heel groot zijn of de pushfactoren thuis, zijn mensen geneigd permanent te verhuizen.