-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Pushfactoren

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Net na de Tweede Wereldoorlog lag ons land gedeeltelijk in puin. Wat hadden de jaren 1940-1945 hun sporen achtergelaten. Vernielde huizen, vernielde wegen, vernielde bruggen. Tijdens de bevrijding van ons land hebben de Geallieerden ook veel kapot moeten maken. Na de aanvankelijke blijdschap over de nieuw verworven vrijheid, leefden heel veel mensen in die jaren na de oorlog in onzekerheid. Zou de oorlog niet opnieuw uitbreken, zouden de Duitsers niet terug komen? Heel veel Nederlanders zochten hun heil toen in het buitenland.

Definitie

Negatieve dingen die ervoor zorgen dat mensen wegtrekken uit een gebied en zich elders gaan vestigen.

Voorbeelden

  • Hongersnood in een ontwikkelingsland kan ervoor zorgen dat mensen naar de buurlanden vluchten.
  • Mensen op het platteland trekken naar de stad omdat er geen werk is in de landbouw.
  • Mensen zijn de drukke leefomstandigheden in de stad zat en trekken naar de omringende dorpen

Toelichting

  • To push betekent letterlijk afstoten, duwen. Het zijn dus krachten die afstotend werken. Ze zijn voor migratie negatief.
  • Pushfactoren kunnen te maken hebben met woonomstandigheden, werkomstandigheden, vrijheidsberoving, oorlogsdreiging, hongersnood en wat al niet.
  • De tegenhanger van pushfactoren zijn pullfactoren, dat zijn de aantrekkende dingen die ervoor zorgen dat mensen naar een gebied toe migreren. Let erop dat als je een pushfactor moet noemen, je geen pullfactor opschrijft. Stel bijvoorbeeld dat de docent vraagt een pushfactor op te schrijven die suburbanisatie verklaart, dan moet je niet opschrijven: “op het platteland is meer ruimte en rust”. Snap je ook waarom niet? Dat antwoord is een pullfactor van het platteland.