-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Ramadan

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Nietsvermoedend hadden Tim en Karlijn een trektocht gepland in Marokko. Nadat ze met de boot de oversteek hadden gemaakt vanuit Spanje, viel het hen meteen op hoe rustig het was op straat. Het was nota bene bijna zes uur ’s avonds en dan is het toch etenstijd? Restaurants en cafe’s waren uitgestorven op een enkele toerist na. In Tanger zochten ze een hotelletje. Daarna gingen ze rond negen uur eten. Zo rustig als het een paar uur eerder was, zo druk was het nu op straat. Een geweldige mensenmassa krioelde door de straten en overal waren kraampjes waar je lekkernijen kon kopen. De restaurants en café’s waren nu juist druk bezet. Al gauw werd het Tim en Karlijn duidelijk dat ze niet de beste periode hadden gekozen om in Marokko op vakantie te gaan. Ze zaten midden in de Ramadan: de periode waarin de moslim tussen zonsopgang en zonsondergang aan het vasten is.

Definitie

Negende maand van de Islamitische jaartelling, de traditionele vastenmaand van de moslims.

Voorbeelden

  • Tijdens de Ramadan is het voor moslims verboden te eten, te drinken, te roken en sex te hebben (en nog wat andere beperkingen) tussen zonsopgang en zonsondergang.
  • Het doel van het vasten is aan de ene kant stil te staan bij mensen in de wereld, die het niet zo goed hebben als jezelf en aan de andere kant niet afgeleid te worden van je geloof.

Toelichting

  • De Ramadan is de negende maand van de Islamitische jaartelling. Moslims gebruiken de maan-kalender van nieuwe maan tot nieuwe maan. Zo’n periode duurt 28 dagen; iets korter dan een normale maand. In onze Christelijke jaartelling valt de Ramadan dus telkens ietsje vroeger in het jaar. Vooral wanneer de vastenmaand in de zomer valt, is het afzien geblazen. Een lange lichtperiode (veel tijd tussen zonsopgang en zonsondergang), gecombineerd met hoge temperaturen. Zeker op hogere breedtegraden waar in de zomer de dagen nog langer zijn, is vasten erg moeilijk.
  • In Islamitische landen zelf is de Ramadan makkelijker vol te houden dan hier. Waarom? Bijna iedereen zit in hetzelfde schuitje en men kan dus steun zoeken bij elkaar. Het dagelijkse leven staat overdag op een laag pitje. In Nederland gaat tijdens de Ramadan het gewone leven verder. De meeste Islamitische landen liggen bovendien in de buurt van de evenaar, waar de daglengte korter is dan hier. Daartegenover staat dan wel weer dat het er veel warmer kan zijn.
  • Als het vasten te zwaar wordt (bijvoorbeeld tijdens een ziekte of zwangerschap), dan mag het vasten verbroken worden. Wel wordt dan verwacht, dat je het vasten op een later tijdstip inhaalt (als dat kan).
  • De Ramadan is meer dan alleen vasten. Het is ook een maand van vrede en verzoening. Het is een tijd om oude ruzies bij te leggen en veel met familie en vrienden samen te komen. Dat gebeurt dan ’s avonds of ’s ochtends vroeg voor dag en dauw.
  • De maand eindigt met het Suikerfeest, eigenlijk de eerste dag van de nieuwe maand. Nu mag er overdag weer gegeten en gedronken worden. De laatste jaren is dit uitgegroeid tot een feest voor vooral kinderen. Veel moslims nemen dan een paar dagen vrij.