-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Randstad

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In het westen van ons land strekt zich één van de grootste stedelijke gebieden van West-Europa uit. Het is een stedelijke zone die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld het Ruhrgebied in Duitsland.

Er wonen ruim 7 miljoen mensen, verdeeld over een viertal grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en heel veel kleinere steden die in de buurt van die grote steden te vinden zijn. Het is het centrum van onze economie omdat er de luchthaven Schiphol te vinden is en niet te vergeten de mainport Rotterdam. De meeste hoofdkantoren van bedrijven bevinden zich in de stedelijke zone. Het gebied is goed bereikbaar met auto of openbaar vervoer en vervult een belangrijke rol op het gebied van cultuur. Tenslotte is het ook het centrum van de politieke macht in ons land.

Dit gebied noemen we de Randstad Holland of kortweg de Randstad. Het is vooral qua vormgeving bijzonder. Als je naar de kaart kijkt zie je dat die verstedelijking zich vooral concentreert in de vorm van een hoefijzer met daartussen een uitgestrekt gebied waar het nog relatief rustig is met veel landbouw. Het is best bijzonder dat wanneer je bijvoorbeeld vanuit het centrum van Rotterdam naar het noorden rijdt, je binnen 10 km al in landelijk gebied zit. Dat landelijke gebied probeert de overheid zo veel mogelijk te behouden. Dat gebied staat bekend als het Groene Hart.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De Randstad Holland - Herken je de vorm van het hoefijzer een beetje?

Verstedelijkt gebied in het westen van Nederland met als grootste steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Voorbeelden

 • Kijk op de nevenstaande kaart voor de ligging van de Randstadsteden.
 • Binnen de Randstad worden vaak de Noordvleugel en de Zuidvleugel onderscheiden.
  • De Noordvleugel omvat bijvoorbeeld Utrecht, Amsterdam en Haarlem.
  • De Zuidvleugel omvat bijvoorbeeld Den Haag, Rotterdam en Dordrecht.
 • De grens tussen de noordvleugel en de zuidvleugel moet je trekken net ten noorden van Den Haag. Vergelijk het een beetje met een worst die uit twee delen bestaat en in het midden aan elkaar geknoopt is. Zo ziet de Randstad er ook ongeveer uit.

Tekstverband

 • De grootste stad in de Randstad is Amsterdam met ruim 750.000 inwoners. Rotterdam volgt met 600.000 inwoners, Den Haag met 500.000 inwoners en Utrecht met 300.000 inwoners. Als je bij die steden naar de totale agglomeratie kijkt, zijn die inwoneraantallen veel groter. Dan gaat Amsterdam ruim boven de 1.5 miljoen.
 • De Randstad kent een flink aantal problemen. Die hebben te maken met een steeds groter tekort op de woningmarkt, met milieuvervuiling en met een toenemende druk op het wegennet en het openbaar vervoer. Het fileprobleem speelt met name in de Randstad.
 • Ook het Groene Hart ontkomt niet aan die stedelijke invloed. Het gebied wordt doorsneden met een aantal snelwegen en spoorlijnen en steden moeten hun uitbreidingen noodgedwongen in dat landelijke gebied doen. Om het Groene Hart toch zoveel mogelijk te beschermen heeft de overheid het gebied de status van Nationaal Landschap gegeven. Daarmee geeft de overheid aan dat agrarisch poldergebied een belangrijke landschappelijke waarde te geven.
 • De Randstad wordt ook wel de Deltametropool genoemd, omdat het in de delta ligt van de rivieren de Rijn en Maas.